Бијељина: У предшколском образовању у граду још 70 дјеце

Г.С.
Бијељина: У предшколском образовању у граду још 70 дјеце

БИЈЕЉИНА - У предшколски систем у Бијељини ће у оквиру пројекта "Вртић је и моје право" бити укључено 70 дјеце, првенствено из маргинализованих група, односно оних којима родитељи из одређених разлога то не могу приуштити. Шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић рекла је да је вриједност пројекта 68.438 КМ, од чега донација износи 50.644 КМ, а нешто више од 17.000 КМ је учешће града Бијељина.

Она је истакла да је неопходно радити на проширењу обухвата дјеце у предшколском васпитању и образовању.

Просјек укључености дјеце у предшколско образовање и васпитање на нивоу Републике Српске износи око 24 одсто, а у Бијељини 36 одсто, док је европски стандард изнад 90 одсто и Српска тежи том проценту, навела је Тодоровићева.

"Пројекат је подржан од финансијског механизма који чине Министарство финансија Републике Српске, Министарство управе и локалне самоуправе Српске, Инвестиционо-развоја банка Републике Српске, Влада Швајцарске и УНДП", навела је Тодоровићева након састанка са представницима јединог јавног вртића у Бијељини "Чика Јова Змај", те представницима удружења грађана "Отахарин" и "Породични круг", којем је присуствовао и градоначелник Мићо Мићић.

Она је истакла да се у оквиру овог пројекта жели набавити одређена дидактичка опрема за дјецу и унапређење кухиње у вртићу у бијељинском насељу Лединци, те ће се настојати радити и на подизању свијести код родитеља о значају инклузије и раног учења.

Директор вртића "Чика Јова Змај" Славиша Вујановић изразио је задовољство што ће на овај начин бити обухваћено 70 дјеце у новом објекту на Лединцима, који од ове године почиње нови, скраћени програм рада.

"Пројекат ће бити реализован три мјесеца, дневно по три сата, а потпуно је бесплатан", истакао је Вујановић.

Градоначелник Мићо Мићић рекао је да овај пројекат који даје резултате траје већ неколико година и навео да је од 70 дјеце која су обухваћена 20 из ромске популације, 20 из Центра за социјални рад и 30 дјеце која су већ на листи чекања.

Он је истакао да Бијељина има право и обавезу, али и жељу да унапређује предшколско образовање.

"Прошле године смо направили вртић уз основну школу на Лединцима, а општи циљ је да проширимо обухват дјеце у предшколском образовању", нагласио је Мићић.

Бојана Јовановић из Удружења грађана "Отахарин" рекла је да град Бијељина једини у Републици Српској одржава стандард да ромска дјеца буду укључена у овај програм.

"Ромској дјеци већ 10 година град и Вртић Чика Јова Змај омогућавају да буду укључена у предшколско образовање", истакла је Јовановићева.

Педагог у Вртићу "Чика Јова Змај" и представник Удружења "Породични круг" Даница Мојић рекла је да је огромно задовољство већ деценију радити на повећању обухвата дјеце у предшколском образовању и васпитању и подсјетила да је прије 10 година тај обухват био шест одсто, а данас је око 24 процента.

"Бијељина је један од најбољих примјера и препозната је и од Уницефа и од УНДП-а, те и других организација, али и министарстава из Владе Републике Српске", навела је Мојићева.

Она је навела да ће Вртић "Чика Јова Змај" са васпитно-образовним радом кренути од прве недјеље октобра, а у тој истој недјељи биће организован и округли сто за доносиоце одлука, за представнике Градске управе о теми "Значај раног учења и друштвена инклузија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана