Бијељина: У августу крај радова на новом модерном затвору

Agencije
Бијељина: У августу крај радова на новом модерном затвору

БИЈЕЉИНА - У току је изградња новог затвора у Бијељини, а завршетак овог вишегодишњег посла планиран је за август, речено је Срни у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ у овом граду.

Директор ове установе Миленко Гајић рекао је да су у овој другој фази изградње, коју финансира ЕУ, средства обезбијеђена посредством ИПА фонда, у складу са пројектном документацијом и дозволама за градњу.

"Друга фаза почела је 15. августа прошле године и трајаће до 15. августа ове године", најавио је Гајић.

На основу пројекта, који је у складу са свим важећим европским стандардима за смјештај затвореника, на локацији Голо Брдо биће изграђен модеран затворски комплекс капацитета 250 лица, што представља повећање капацитета бијељинског затвора за стотину одсто.

У новом затвору планирана је изградња одјељења за смјештај затвореника у затвореном и полуотвореном дијелу, стационар са медицинском и стоматолошком амбулантом, пријемно-отпусно одјељење, радионице за радно ангажовање затвореника...

"Ту су и објекти за посјете затвореницима и притвореницима, модеран ресторан са трпезаријом за затвореника, спортски терени, котловница и управна зграда", наводи Гајић.

Ако се узме у обзир да су већ изграђени оградни зид, пријавница и притворска јединица, може се рећи да ће Бијељина добити један од најмодернијих затворских комплекса у БиХ, са капацитетом који ће задовољавати потребе за смјештајем правоснажно осуђених лица.

"У току 2019. године Казнено-поправни завод Бијељина је уштедом обезбиједио средства којима је обновљена спортска сала која се налази у комплексу новог затвора, а која је уништена у поплавама 2014. године", навео је Гајић.

Изградњом новог затвора у Бијељини биће створени услови да се из градског језгра измјести постојећи затвор на локацију која по свим аспектима много више одговара оваквом комплексу.

"Казнено-поправни завод Бијељина испуњаваће све потребне услове у погледу материјално-техничког обезбјеђења предвиђеног за установе затвореног типа, чиме ће се и сама безбједност подићи на виши ниво", оцијенио је директор ове установе.

Он објашњава да ће услови у новом затвору омогућити боље планирање, организовање и провођење процеса преваспитања затвореника с циљем ресоцијализације и повратка у друштвену заједницу.

Казнено-поправни завод Бијељина, уз пуну подршку Министарства правде Републике Српске, започео је припремне радње које се односе на планирање и организацију рада у новом затворском комплексу.

Изградања новог затвора у Бијељини започела је 2009. године, када су у првој фази изграђени оградни зид са осматрачницама, објекат притворске јединице и пријавница на улазу у комплекс затвора.

Прву фазу изградње финансирала је Влада Републике Српске и ресорно министарство у износу од око 2.000.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана