Бијељина: Радијатори хладни због неплатиша

Љиљана Алексић
Бијељина: Радијатори хладни због неплатиша

Бијељина - Талас ниских температура натјерао је многе становнике Бијељине да укључе гријалице и потпале ватру у пећи, док ће се они који користе услуге "Градске топлане" уз помоћ радијатора огријати тек послије 15. октобра, када званично стартује сезона гријања.

Упркос јутарњим температурама, које су у петак у осам часова износиле три степена Целзијуса, радијатори су били хладни, а шансе да сезона гријања почне раније, као у другим градовима у РС, веома су мале.

Директор "Градске топлане" Радомир Марјановић је истакао да су дуговања према овом предузећу огромна и да је то највећи разлог због којег су радијатори и даље хладни. У нову сезону "Топлана" улази са 235.000 марака потраживања, од чега 70.000 дугују правна лица, а остатак домаћинства.

- Надали смо се већој наплати дуговања, да бисмо могли несметано ући у нову сезону гријања, али се то није догодило. Почетак сезоне зависи и од наплате дуговања, а како ствари стоје, тешко да ће почети прије званичног рока - рекао је Марјановић.

Он је истакао да је упркос проблемима испорука енергената договорена, те да угаљ стиже почетком наредне седмице. Према његовим ријечима, због недостатка новца нису урађени неопходни радови на цјевоводу.

- И даље нам је најкритичнија улица Мајора Драгутина Гавриловића. Највећи дио кварова у току сезоне је на цјевоводу у овој улици. Ипак, принуђени смо да радимо само оно најнеопходније, јер немамо новца за веће пројекте - наводи Марјановић.

"Градска топлана" у Бијељини пружа услуге за 1.150 корисника, а цијена гријања није мијењана и износи 2,75 КМ по метру квадратном за физичка и 5,80 КМ за правна лица.

Пензионер Раде С. апеловао је на своје суграђане да плате дуговања да би свима станови били топли.

- Већ сам начетог здравља, па сам принуђен да укључујем гријалицу, а то ће ме додатно коштати. Зар се и ми, који редовно плаћамо рачуне морамо смрзавати - пита се Раде С.

Иако се у Бијељини већ годинама говори о могућностима коришћења геотермалне воде за гријање домаћинстава, али и пластеничке производње, тај пројекат је мртво слово на папиру.

Дрва и угаљ

С обзиром на то да ни гасификација града није заживјела, грађани углавном остају вјерни традиционалним начинима гријања.

На стовариштима гдје се продаје огрев, ових дана задовољно трљају руке. Цијена огревног дрвета по кубном метру креће се од 65 до 70 КМ, а пет марака више коштају изрезана дрва.

Угаљ, у зависности од квалитета, кошта од 120 до 170 КМ по тони. Поједина предузећа грађанима дају могућност куповине огрева на рате, што им омогућава да лакше дочекају зиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана