Бијељина: Протести родитеља дјеце са посебним потребама

Срна
Бијељина: Протести родитеља дјеце са посебним потребама

Бијељина - Чланови Удружења "Другачији свијет" које окупља особе са посебним потребама данас су испред зграде Градске управе изразили незадовољство због тога што је Скупштина града на посљедњој сједници умањила давања за накнаду смјештаја дјеце у властиту породицу.

Предсједник овог удружења Каћа Благић рекла је да су родитељи огорчени што је Скупштина града поништила одлуку од 2. јуна о повећању социјалних давања породицама дјеце са посебним потребама са 20 на 40 одсто законске основице.

Благићева је поручила да њихова дјеца не могу чекати неке промјене које се обећавају, а никад не услиједе.

"Сви пребацују лоптицу једни на друге и тако унедоглед", навела је Благићева и поручила да родитељи дјеце са посебним потребама неће одустати од борбе за права своје дјеце.

Говорећи о проширеним социјалним правима, односно накнади за смјештај дјеце у властиту породицу, начелник градског Одјељења за финансије Милорад Софренић рекао је новинарима да Градска управа од 2010. године за социјална давања издваја 25 одсто више од законом прописаних средстава.

"Градска управа има законски оквир који је дужна да планира буџетом и испоштује кориснике социјалних давања, и у вези с тим има законска права од 1.966.000 КМ, а за проширена права која је већ усвојила издваја 497.000 КМ", навео је Софренић и додао да се у јуну догодио финансијски "ексцес" када је Скупштина усвојила одлуку о повећању тих издвајања, а да за то није било планираних средстава у буџету.

Он указује да је на тај начин почињен финансијски прекршај и да није могуће реализовати такву одлуку, која нема покриће у буџету.

Предсједник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић рекао је да је претходна скупштинска већина неодговорно радила и водила бахату политику протеклих шест мјесеци, те подигла одређена давања за социјалне категорије иако у буџету није било средстава предвиђених за то.

Марковић каже да су ове осјетљиве категорије искоришћене у политичке сврхе.

Међу окупљене родитеље дјеце са посебним потребама са сједнице градске Скупштине изашли су одборници опозиције, а шеф Одборничког клуба СНСД-а Недељко Ћорић рекао је да је, нажалост, нова скупштинска већина поништила одлуке претходне и није жељела да у ребаланс буџета уврсти средства за ова давања.

"Када смо били дио скупштинске већине препознали смо потребу ових породица и успјели да у буџету града креирамо додатна средства да бисмо им олакшали. Нажалост, нова скупштинска већина поништила је наше одлуке", навео је Ћорић.

Он каже да одборници садашње опозиције у градској Скупштини као политичари не желе да од ове ситуације праве политичке поене, већ су међу овим породицама као људи који су добро упознати о њиховим проблемима.

"Солидарисали смо се и чинићемо то и убудуће, настојаћемо да им помогнемо", поручио је Ћорић.

Претходна скупштинска већина у Бијељини, коју су чинили СНСД, СРС, ДНС, СП и "Успјешна Српска", усвојила је 2. јуна одлуку о повећању социјалних давања породицама дјеце са посебним потребама са 20 на 40 одсто законске основице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана