Бијељина: Предшколским образовањем обухваћено 36 одсто малишана

ГС
Бијељина: Предшколским образовањем обухваћено 36 одсто малишана

БИЈЕЉИНА - Обухват дјеце предшколским образовањем у Бијељини је 36 одсто и потребно је појачано радити на његовом повећању како би се обезбиједили што бољи услови за правилан раст и развој најмлађих, закључак је са округлог стола о значају раног учења и друштвеној инклузији, који је одржан у Бијељини.

У оквиру пројекта “Вртић је и моје право” у граду се настоји повећати обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем укључивањем дјеце из рањивих група становништва, наводи се у саопштењу Градске управе.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић указао је на значај проширења капацитета предшколских установа и равноправног укључивања дјеце у овај процес.

“Ми смо у претходном периоду изградили неколико вртића и територијално их распоредили у Дворовима, Новом насељу у Јањи, градимо и вртић у Патковачи, али видимо да је то недовољно и да морамо обухватити и другу дјецу”, рекао је Мићић на округлом столу и додао да то подразумијева прије свега дјецу без родитељског старања и дјецу из ромских породица.

Он је рекао да ће кроз овај пројекат у предшколско образовање бити укључено још 70 дјеце, међу којима ће бити она ромске националности и из социјално угрожених породица.

У Удружењу за промоцију образовања Рома “Отахарин” изразили су задовољсто што ће 30 дјеце ромске националности у Бијељини бити обухваћено предшколским програмом.

“Ми смо заједно са вртићем Чика Јова Змај и Градском управом већ проводили заједничке пројекте и заиста смо остварили огроман успјех, највећи у БиХ када говоримо о обухвату дјеце ромске популације предшколским програмом”, рекао је директор овог удружења Драган Јоковић.

Замјеник Омбудсмана за дјецу Јованка Вуковић покренула је иницијативу да се обезбиједи бесплатан боравак у вртићу за дјецу са потешкоћама у развоју и ону из хранитељских породица, очекујући да ће такав захтјев наићи на разумијевање Градске управе, као што је то био случај и у претходном периоду.

“То је алтернативни облик збрињавања дјеце која су изложена насиљу у породици или немају родитеље. Та дјеца захтијевају посебну његу и бригу и сматрам да би било корисно да се за њих обезбиједи бесплатан боравак”, указала је Вуковићева.

Округли сто организовала је Градска управа Бијељина у сарадњи са Дјечијим вртићем “Чика Јова Змај”, Удружењем грађана за промоцију образовања Рома “Отахарин” и Удружењем “Породични круг”.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана