Бијељина: Позив на пререгистрацију заједница етажних власника

Срна
Бијељина: Позив на пререгистрацију заједница етажних власника

Бијељина - Бијељинска Градска управа позвала је данас заједнице етажних власника, које нису извршиле пререгистрацију по Закону о одржавању зграда из 2011. године, да то учине јер ће на много једноставнији начин моћи да одржавају зграде и обављају заједничке послове.

У саопштењу из Градске управе подсјећају да регистроване заједнице етажних власника постају правно лице и имају могућност да подигну кредит за финансирање пројеката обнове зграде.


Према ријечима Радише Петровића из Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, ове регистроване заједнице етажних власника, на основу одлуке Скупштине Града, могу рачунати и на финансијску подршку из градског буџета за обнову дотрајалих фасада на зградама у износу од 30 одсто вриједности радова, с тим да морају доставити доказ да на рачуну имају 70 одсто преосталих потребних средстава за реализацију инвестиције.

Он је истакао да је најчешћи проблем заједница етажних власника неплаћање одржавања зграде, што је законска обавеза и износи минимално 0,20 КМ по метру квадратном за корисне стамбене површине, док за пословне просторе износи 0,40 КМ.

"Заједнице могу интерном одлуком повећати овај износ у складу са договором станара зграде", појаснио је Петровић и додао да заједнице етажних власника саме морају изабрати предсједника и Управни одбор.

На подручју Града Бијељина има 170 регистрованих заједница етажних власника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана