Бијељина: Поводом 10 година рада школе, отворена изложба Завјет

Срна
Бијељина: Поводом 10 година рада школе, отворена изложба Завјет

Бијељина - У Галерији Центра за културу у Бијељини вечерас је отворена изложба "Завјет" поводом 10 година рада Школе иконописа "Одигитрија", која у овом граду дјелује под благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома.

Радови који су вечерас изложени углавном су дјела најмлађих полазника школе, али и неколико раније свршених ученика, данас наставника иконописа. У току свечаног отварања изложбе најмлађи полазници-умјетници су у организованим радионицама сликали на својим штафелајима.


Осим рада на иконописима, ова школа, према ријечима свештаника Васе Поповића који је и наставник у "Одигитрији", има намјеру да ту дјелатност прошири и на умјетничку школу, како кажу "умјетничку лађу" која ће се бавити и другом врстом сликарског стваралаштва.

У плану ове школе јесте да се убудуће изађе из атељеа и сликарско умијеће ликовних стваралавца покаже и на дуги начин, осликавајући на примјер цркве.

Наставник у Школи иконописа "Одигитрија" Васо Поповић рекао је да су другарство и љубав њихов начин очувања и ширења православног насљеђа.

"Мисија наше школе је очување онога што јесмо и онога што смо одувијек и били. Истински нас радује и чињеница да наша школа није примарно у вези само са цртањем и сликањем, већ је постала и огледало наше душе, као што ни икона није само слика, већ молитва и надање у Господа", нагласио је Поповић, који је и протонамјесник, дипломирани теолог и војни свештеник у Бијељини.

Школа "Одигитрија", осим изучавања византијског иконописа, омогућила је ученицима основношколског и средњошколског узраста да у оквиру "Умјетничке радионице" изучавају и друге видове ликовног изражавања, као што је организована и припремна настава за упис на ликовне академије.

Љетопис Школе биљежи низ колективних изложби, борби за очување православног идентитета, студијских путовања...

Школу иконописа "Одигитрија" похађало је више од осам стотина полазника, а ове године њих 72.

У присуству бројних угледних званица, духовника, умјетничких стваралаца, академске јавности и градских званичника саопштено је да су "Одигитрији", њеним полазницима и оснивачима, стигле честитке од предсједника Републике Српске Милорада Додика, принца Александра и принцезе Катарине, епископа зворничко-тузланског Хризостома и других угледних личности из јавног, културног, духовног живота.

Изложба која носи назив "Завјет" биће отворена наредних седам дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана