Бијељина: Потписан протокол за уређење корита ријеке Јање

Срна
Бијељина: Потписан протокол за уређење корита ријеке Јање

Бијељина - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и представник Турске агенције за сарадњу и развој /ТИКА/ у БиХ Бирол Четин потписали су данас у Бијељини Протокол о сарадњи на реализацији Пројекта уређења корита ријеке Јање.

Овим протоколом се регулишу обавезе града Бијељине и донатора - ТИКЕ, која ће Граду донирати 4,7 милиона КМ за овај посао.


На данашњем састанку представника турске организације и градоначелника Бијељине наглашено је да ће овом донацијом бити комплетирана потребна средства од око 15 милиона КМ како би овај пројекат у потпуности био реализован.

"Прва фаза радова ће обухватити радове на ушћу ријеке Јање у Дрину, друга је до центра Јање, трећа је дужине 870 метара, а дио око Модрана и Новог насеља Јања радиће се средствима ИПА фондова. Пројекат је у потпуности завршен и још је потребно да се за двије фазе издају грађевинске дозволе, да би читава документација била комплетна", истакао је Мићић након састанка.

Он је подсјетио да је пројекат уређења корита ријеке Јање почетак активности на заштити од плављења ријеке Дрине и дио је система за заштиту од поплава, који ће бити рађен од ушћа ријеке Јање, до ушћа ријеке Дрине у Саву, дужине око 40 километара.

"Средствима које је издвојила Градска управа биће изграђена два моста у Јањи, измјестили смо четири породице и купили им нове куће. Људи Јање су имали разумијевања и уступали су дворишта, да би пројекат могао бити реализован како је планирано. Од Фонда солидарности смо добили милион КМ, а други милион смо обезбиједили у градском буџету", навео је Мићић.

Представник ТИКЕ у БиХ Бирол Четин захвалио је градоначелнику, јер је овој организацији пружио прилику да учествују у овако значајном пројекту.

"Ми смо и током поплава пружали помоћ Семберији, а надамо се да се такве непогоде више неће поновити. Бијељина може рачунати увијек на нашу помоћ. Пројекат уређења корита ријеке Јање је изузетна инвестиција, коју су градоначелник и његови сарадници одлично разрадили. Чекамо да изађемо на тендер и да почнемо са радовима", навео је Четин.

Предсједник Мјесне заједнице Јања Мустафа Градашчевић захвалио је Мићићу, јер је проблем уређења корита Јање одређен за једну од приоритетних инвестиција у Семберији.

"Данашње потписивање Протокола је потврда да ће овај пројекат бити реализован. Од овог пројекта имаће корист читава Јања, али и остатак Семберије, јер су сви становници и Старе и Нове Јање били директно угрожени поплавама", истакао је Градшчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана