Бијељина: Почела седмица урбане мобилности

ГС
Бијељина: Почела седмица урбане мобилности

Бијељина - Низом активности примјерених за грађане свих узраста, а којима ће бити промовисани активни начини кретања, односно алтернативна превозна средства, Град Бијељина ће од 16. до 22. септембра други пут обиљежити Европску седмицу урбане мобилности (ЕСУМ).

- Планиране активности одржаћемо у сарадњи са партнерима из приватног, јавног и невладиног сектора, а у складу са Агендом 2030 и циљевима одрживог развоја. С обзиром на то да је Град Бијељина стратешки опредијељен да промовише урбану мобилност и реализује активности које ће допринијети бољем квалитету живота грађана, на 39. сједници Скупштине Града једногласно је усвојен План одрживе урбане мобилности. Током израде Плана мапирали смо подручја која су атрактивна за бициклистички и пјешачки саобраћај. Анкетирано је преко 4.500 грађана, а резултати истраживања показују да је више од 80 одсто заинтересовано да користи бицикл као начин превоза. Такође, резултат анкете указује на скромно задовољство грађана постојећом бициклистичком инфраструктуром, што је Градској управи показатељ у ком правцу да развија градски саобраћај – појаснила је Анкица Тодоровић, шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције.

Што се тиче активности које су у плану током Европске седмице урбане мобилности, Тодоровићева је, између осталог, најавила вјежбање на отвореном прилагођене дјеци са посебним потребама, ролање поред уређеног канала „Дашница” и ревијалну вожњу бициклима која ће бити одржана у недељу, трасом од кружног тока код МУП-а до Еко-центра „ Језера” и назад.

- Такође, у току је фејсбук кампања за слику на бициклу која добије највише лајкова, уз промоцију локација у нашем граду које су погодне за вожњу бицикла. Побједничка фотографија биће одабрана у уторак, када се завршава седмица урбане мобилности уз додјелу пригодних награда. Битно је подсјетити да је Градска управа од прошле године поставила 26 нових постоља за бицикле, у близини најважнијих установа и институција, који се активно користе – навела је Тодоровићева.

Миле Пејчић, савјетник Градоначелника Бијељине, позвао је суграђане да се прикључе Европској седмици урбане мобилности и пронађу активност које им одговарају.

- На тај начин заједно радимо оно што је најтеже, а то је промјена свијести и начина живота – истакао је Пејчић.

Наведене активности биће реализоване у партнерству са Удружењем грађана „Еко-пут”, представницима приватног сектора - фирмом „М-бајк”, Техничком школом „Михајло Пупин”, Полицијском управом Бијељина и Центром за културу „Семберија”.

Поред најављених активности, а у складу са прописаним епидемиолошким мјерама, током ЕСУМ у Бијељини ће бити организовани и концерти, позоришне представе, филмске пројекције и тренинзи на отвореном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана