Бијељина: Почаст српским херојима и Пантелинско духовно вече

Срна

БИЈЕЉИНА - Уочи славе града Бијељина Светог Пантелејмона вечерас су положени вијенци на споменик погинулим борцим Војске Републике Српске и одржано Духовно вече у Центру за културу "Семберија".

"Тешко вријеме пандемије научило нас је да смо само окупљени и у заједништву могли рјешавати проблеме и изазове које је живот ставио пред нас и те лекције које смо научили из прошлости морамо примијенити и у садашњости“, поручио је предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић.

Он је честитао суграђанима славу града и пожелио свима добро здравље, уз радост што се живот нормализовао након пандемије вируса корона и што прослави присуствује велики број делегација из земаља и градова региона.

"Попут заштитника Бијељине Светог Пантелејмона и ми треба да будемо благи, добри према ближњима, да помогнемо човјеку у невољи и да увијек будемо спремни да за своје идеале и вјеровања поднесемо и личну жртву", оцијенио је Ђурђевић.

У програму Пантелинске духовне вечери наступио је хор "Србадија", који његује духовност и традицију српског народа и у свијету промовише културну баштину Бијељине и Републике Српске, глумци Градског позоришта "Семберија" и чланови истоименог фолклорног друштва.

Публика је имала прилику да чује стихове Његовог преосвештенства епископа зворничко-туланског Фотија "Не бојте се!", као и стихове Матије Бећковића "Јер, Косово је душа српског народа".

Бесједу о Светом Пантелејмону, видару српских историјских рана и услишитељу народних усрдних молитви, говорио је свештеник Драган Илић.

"Нека нас Свети Пантелејмон, као самилосни и свеосјећајни, чува од свакога жневидаж и нека даноноћно бди над нашим животима", поручено је са свечаности.

Сутра, на дан Светог Пантелејмона, у 9.00 часова биће служена литургија у Храму Светог Пантелејмона, након чега ће литија проћи кроз град, а резање славског колача најављено је за 11.00 часова испред зграде Градске управе.

Обиљежавању градске славе присуствоваће и предсједник СДС-а Мирко Шаровић, најављено је из те странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана