Бијељина: Oбиљежен дан побједе над фашизмом

Срна
Бијељина: Oбиљежен дан побједе над фашизмом

Бијељина - Чланови удружења СУБНОР у Бијељини обиљежили су Дан побједе над фашизмом полагањем цвијећа на спомен-обиљежје антифашистима и позивом градској власти да бисте народних хероја из Другог свјетског рата буду враћене на тргове и у паркове.

Предсједник градског Субнора Михајло Видић рекао је на свечаности да је бивша Југославија дала огроман допринос у борби против фашизма и да је у тој борби погинуло 1,7 милиона људи, а у партизанским јединицама 305.000 бораца.

"Имамо много разлога да будемо поносни на антифашистичку прошлост и да њене тековине користимо за стабилизацију наших прилика и отварање нових перспектива младим генерацијама", истакао је Видић.

Према његовим ријечима, побједа над фашизмом је један од најзначајнијих догађаја у историји човјечанства и темељ нових односа у свијету, уз међусобно поштовање и уважавање између народа и пуну равноправност - расну, класну, националну и сваку другу.

"Истовремено обиљежавамо и Дан Европе као својеврсну прекретницу у односима између држава у смислу равноправности народа, слободе кретања, слободе размјене мишљења и говора", додао је Видић.

Борци и поштоваоци антифашистичке борбе у Другом свјетском рату затражили су од Градске управе у Бијељини да све бисте народних хероја буду враћене на тргове и у паркове, одакле су уклоњене ратних деведесетих година.

"Какав однос будемо имали према онима који су се прије нас борили за слободу, такав ће однос имати и будуће генерације према нашој борби у посљедњем рату", упозорио је Видић и подсјетио да је Бијељина град који је дао девет народних хероја.

Преживјели учесник Народноослободилачког рата, деведесетдвогодишњи Идрис Хујдуровић у кратком обраћању подсјетио је на славну антифашистичку прошлост житеља Бијељине и Семберије и позвао власт и младе генерације да, поштујући прошлост, граде бољу заједничку будућност.

Цвијеће на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора испред Основне школе "Свети Сава" у Бијељини положиле су делегације удружења СУБНОР и Градског одбора СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана