Бијељина: Нове процедуре у области педијатрије и дјечије хирургије

Срна
Бијељина: Нове процедуре у области педијатрије и дјечије хирургије

БИЈЕЉИНА - У бијељинској Болници "Свети врачеви" данас је успјешно урађена операција урођене фистуле на врату код деветогодишње дјевојчице коју је извео познати дјечији пластични хирург из Београда Радоје Симић, уз асистенцију дјечијег хирурга из бијељинске болнице Микајла Лазића, објављено је на званичној страници ове здравствене установе.

Лазић је навео да су искуства стручњака попут доктора Симића, који се школовао у Јапану, веома драгоцјена за бијељинске љекаре и најавио скори повратак Бранке Дакић са специјализације, чиме ће Болница бити богатија за још једног стручњака из области дјечије хирургије.

Симић, који је директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић", похвалио је руководство болнице у Бијељини за добру организацију рада и позитивне промјене, као што је развој информационог система.

Он је објаснио комплексност данашњег оперативног захвата, наводећи да је ријеч о безазленом отвору на врату које дијете има од рођења, а пружа се од доњег дијела врата до крајника и пролази поред важних крвних судова и нерава, што захтијева од хирурга прецизну технику којом се одстрањује комплетан канал, да не би долазило до инфекције и да би се искључила могућност појаве било каквих компликација у будућности, попут злоћудног тумора.

Директор Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић рекао је да је са Симићем договорена дуготрајна сарадња.

"У наредном периоду проширићемо процедуре из области педијатрије и дјечије хирургије које до сада нису рађене у бијељинској болници", најавио је Максимовић и додао да је улагање у знање највећа инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана