Бијељина: Неопходно засјењивање да би се заштитило поврће

ГС
Бијељина: Неопходно засјењивање да би се заштитило поврће

БИЈЕЉИНА - За ублажавање сунчевог зрачења и постизања оптималне температуре у пластеницима, односно за већу заштиту поврћа у љетним данима препоручије се кориштење мреже за засјењивање, каже Милица Велетић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Бијељина.

 “Ове мреже се једноставно примјењују, а имају добар ефекат засјењивања, проласка ваздуха кроз мрежу, те додатне заштите од вјетра и града”, навела је Велетићева на сајту овог ресора који је при Министраству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Зависно од културе коју желимо да заштитимо, каже она, мреже ће дати довољно сјенке, али и ваздуха, како би биљке могле несметано да расту.

“Засјењивањем се температура може спустити и за 12 степени Целзијусевих, док на температурама вишим од 35 степени на лишћу и плодовима, ако су све вријеме на директном сунчевом свјетлу, настају ожеготине. Оне умањују квалитет плода, али и стварају услове за настанак болести и штеточина”, наводи Велетеићева.

Она подсјећа да се мреже за засјењивање најчешће производе од полиетилена високе густине, а захваљујући коришћењу ултравиолетних стабилизатора могу да се користе минимално двије сезоне.

“Мреже подсјећају на вреће које се користе за паковање пољопривредних производа /вреће за паковање кромпира/. Густоћа ткања заштитних мрежа може бити различита и од тога зависи проценат засјењивања, који се креће од 10 одсто до 90 одсто. Могу бити различите боје, а најчешће су зелене, бијеле или црне, са различитим начином ткања”, појашњава Велетићева.

Примјена мреже за засјењивање има велики значај за гајене културе у пластеницима, које ће, напомиње она, дуже и квалитетније цвјетати, период плодоношења ће бити дужи, ожеготине на плодовима и биљкама ће бити избјегнуте а биће подстакнуто и грањање биљке.

“Исто тако смањиће се потрошња воде за заливање, а плодови ће задржати више витамина, па се препоручује примјена ове методе”, навела је Велетићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана