Бијељина: Монографија поводом вијека постојања Гимназије

ГС
Бијељина: Монографија поводом вијека постојања Гимназије

БИЈЕЉИНА - У бијељинској Гимназији “Филип Вишњић” данас је одржана промоција монографије ове средње школе у којој је на 219 страница обухваћено сто година дјеловања Гимназије.

Главни и одговорни уредник монографије Кармела Ракић рекла је да ова књига са насловом “У вијеку свјетлости” биљежи стогодишњи живот школе и сва значајнија дешавања у Бијељини у том периоду.

“Иза нас је захтјеван вишегодишњи рад који је уродио лијепом и вриједном књигом, не само када је у питању наша школа, већ и наша заједница”, рекла је Ракићева.

Иза овог великог пројекта стоји неколико људи који су готово три године прикупљали, документовали, записивали стотине података и на хиљаде слика које су успјели пронаћи по разним архивама - Кармела Ракић и професор Валентина Видаковић, које раде у Гимназији, Тања Лазић из Музеја Семберије, Димитрије Ћеранић са Правног Факултета у Бијељини Универзитета Источно Сарајево и професор историје Добрила Ђукановић.

Ракићева је нагласила да су се аутори током рада на монографији трудили да пронађу оно што је било најбоље у раду школе и да је представе као свјетионик - отуда наслов “У вијеку свјетлости”.

“Ова школа, једна од првих у граду, била је луча у времену када је настала”, навела је Ракићева и додала да је кроз бијељинску гимназију до сада прошло око 10.000 ученика.

Видаковићева је истакла да су претходне три године обиљежене радом на монографији, али да је поносна и задовољна што су све препреке превазиђене.

Прије ове монографије, објављене су још двије монографије ове школе - једна поводом 60 година постојања, а друга поводом 80. рођендана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана