Бијељина: Лиле нема ко да купи

Срна
Бијељина: Лиле нема ко да купи

Бијељина - Пред Петровдан, млађи и мало старији продавци лила изашли су на улице у Бијељини и показали разноврсне штандове, али купаца баш и нема.

Међу млађим продавцима је и Стефан, који каже да је продао шест лила и да је задовољан јер је и дан прије продао неколико, а његов друг Дарко, склоњен у хлад испод сунцобрана, каже да "није тако добро пазарио".


Старији продавци кажу да се прошле године лиле нису могле наћи у продаји у послијеподневним часовима, али да је ове године продаја слаба.

Сви се питају да ли је то због температуре, која је висока и за ово доба године, или људи све више занемарују обичаје. Ипак, продавци се надају да ће у предвечерје бити посла, јер паљење лила почиње када се смрачи.

Лила се прави од коре брезе или трешње, а лила, лилање или опалија је народни обичај код Срба пред Велике покладе, уочи Ивањдана, Петровдана, Спасовдана, Ђурђевдана.

Млађи пале лиле. Упаљене лиле бацају преко кровова и носе око торова изговарајући: "Лила гори, жито роди" или "Машала, весело нам лиле горе, да нам краве добро воде".

У неким крајевима се на покладе пале велике гомиле сламе које би затим дјеца, дјевојке и момци прескакали "ради здравља" .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана