Бијељинa: Краду воду да би залијевали баште

Анита Јанковић
Бијељинa: Краду воду да би залијевали баште

Бијељина - Предузеће "Водовод и канализација" Бијељина муку мучи са несавјесним грађанима који све више неовлашћено користе хидрантску мрежу, расипају воду и уништавају хидранте.

Из овог предузећа је саопштено да неодговорни грађани и правна лица хидрантску мрежу користе за залијевање башта, прање дворишта и других површина без обзира на то што знају да су хидранти намијењени искључиво ватрогасним службама. Ове године су такве крађе нагло повећане због суше.

Генерални директор "Водовода и канализација" Предраг Перковић каже да је овај проблем посљедњих мјесеци узео маха, због чега су затражили од надлежних да предузму неопходне активности и мјере како би спријечили ове појаве.

Он је истакао да највећи проблем представља то што грађани нестручним руковањем уништавају хидранте због чега у случају пожара могу бити угрожени људски животи.

- Не можемо свакодневно обилазити све хидранте и знати да ли су исправни или не. Грађани проузрокују оштећења, а ми то и не знамо. Да дође до пожара, било би погубно - прича Перковић.

Он је нагласио да хидранти постоје како би се гасили пожари, а не да црпи воду из њих ко хоће и кад му затреба.

Проблеме због нелегалног коришћења хидраната на својој кожи су осјетили и ватрогасци, а захваљујући њиховој брзој интервенцији избјегнуте су трагедије.

- Наилазили смо на уништене и поскидане вентиле, што нам увелико отежава посао. Дешавало се да грађани скину спојку, па умјесто да гасимо пожар и реагујемо брзински морамо се сналазити и импровизовати - рекао је старјешина ватрогасне јединице Бијељина Миле Спасојевић.

Он је додао да због таквих случајева увијек на терен морају ићи са великим количинама воде.

Замјеник начелника Комуналне полиције у Бијељини Миодраг Ђукић каже да је неовлашћена употреба хидраната уочена углавном у селима. Он је поручио да ће комунални полицајци у будућем периоду појачати надзор на терену.

Новчане казне за неовлашћену употребу хидраната

Лица  Износ казне у КМ

за привредна друштва и правна лица 1.000 - 10.000

за одговорно лице у правном лицу 500 - 1.500

за предузетнике 100 - 1.000

за физичка лица до 400

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана