Бијељина: Краћа бразда под дуваном

Милијана Латиновић
Бијељина: Краћа бразда под дуваном

БИЈЕЉИНА - Упркос неизвјесној ситуацији у области производње, али и откупа дувана, сјетва на подручју Семберије ипак је почела, али на знатно мањој површини у односу на претходне године, а краћу бразду под овом биљном културом припремају и у Шамцу.

Произвођачи дувана у Семберији и Посавини почетком прошлог мјесеца протестовали су на улицама због високих намета, због којих су, како тврде, принуђени да смање, па и угасе производњу. Како су истакли, смета им додатни ПДВ, који им се наплаћује на основу претпостављене производње. Ти проблеми још нису ријешени, а одразили су се на почетак сјетве дувана, која касни већ неколико дана, а према тврдњама дувањара, оптимални рокови су већ прошли.

У предузећима која организују производњу истичу да ове године посао уговарају с мањим бројем коопераната него лани.

У бијељинском “Дувану”, који је годинама организатор производње, уговори су потписани са свега 70 коопераната.

- Уговорили смо посао за ову годину са 70 коопераната из Семберије и Посавине, што је за  око 30 одсто мање у односу на прошлу годину, када смо имали 110 произвођача, а идуће године, ако се оваква ситуација настави, производње неће ни бити - рекао је директор предузећа “Дуван” Чедо Готовчевић. Он каже да сјетва касни, те да је и овогодишња производња уговорена практично у посљедњем тренутку.

- Оптимални рокови су већ прошли јер је овај посао требало да крене почетком мјесеца - навео је Готовчевић.

Ништа боља ситуација није ни у Шамцу, а директор Пољопривредне задруге “Обудовац” Максим Петровић каже за “Глас Српске” да тек треба да преговарају са кооперантима и виде на који начин ће ове године организовати производњу.

- Имамо дуг према неким кооперантима, тако да производњу не можемо прекинути, али ће обим свакако бити смањен. Прошле године уговорили смо сјетву дувана на 50 хектара, а ове сигурно неће бити више од 40 хектара - рекао је Петровић и додао да су до сада сарађивали са 45 пољопривредника.

Дувањари истичу да би, уколико их временски услови послуже, сјетва требало да буде завршена до краја марта, а ако све буде текло планираном динамиком, расађивање дувана на њивама почеће 10. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана