Бијељина: Конзервација и рестаурација умјетничких дјела

ГС
Бијељина: Конзервација и рестаурација умјетничких дјела

БИЈЕЉИНА - У ризницу Епархије зворничко-тузланске у Бијељини враћен је портрет митрополита Дионисија зворничког из 1862. године, након конзервације и рестаурације овог умјетничког дјела у Галерији Матице Српске у Новом Саду.

Према подацима објављеним на сајту Епархије, портрет димензија 110 са 85 центиметара рађен је техником уље на папиру и дјело је непознатог аутора.

Несвакидашња карактеристика овог умјетничког дјела је то да је његов аутор након осликавања папир каширао на платно рјеђег ткања.

На портрету се налазе два записа, са предње стране: “зворнискиј Дионисиј 1861.”, а на полеђини: “Дне 22/11. Ш18Ћ92. нађен би у цркви на неком старом минеју овај запис Г. Господин Динисије дође на епархију 2. августа 1862. Мало ниже пак: Пресели се у вечност 30. децембра 1864... Овај оловком стављени запис оте забораву Лазаревић Недјељко учитељ”.

Пројекат заштите збирке портрета дио је активности Његовог преосвештенства епсикопа зворничко-тузланског Фотија на обнови и презентацији музејске поставке Музеја Епархије зворничко-тузланске.

Епархија зворничко-тузланска посједује значајну збирку портрета митрополита и угледних личности која датира од друге половине 19. вијека.

О ауторима најстаријих портрета нема сачуваних података, док су остали дјела Спиридона Шпира Боцарића, Анастаса Боцарића, Стеве Тодоровића, Сретена Обрадовића Рете, Романа Петровића и Јована Бијелића.

Прошле године извршен је увид у стање ове збирке и утврђено да поједини примјерци требају хитну заштиту, након чега је остварена сарадња са Галеријом Матице Српске у Новом Саду за заштиту цјелокупне збирке портрета.

Након завршетка прве фазе пројекта, започета је конзервација и рестаурација портрета митрополита зворничког Агатангела из 1859. године, која ће бити окончана у првој половини 2021. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана