Бијељина: Јасан план за завршетак Дринског насипа

Срна
Бијељина: Јасан план за завршетак Дринског насипа

БИЈЕЉИНА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да постоји јасан план како ће бити завршен Дрински насип и истакао да Влада Српске улаже око 33 милиона КМ за наводњавање и водопривредне објекте на подручју Бијељине, рачунајући посљедње двије године и обезбијеђена средства за наредну годину.

"Уз учешће општине, те инвестиције су око 35-36 милиона КМ", рекао је Пашалић послије састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, оцијенивши овај посао као веома добар.

Пашалић је рекао да је у Републици Српској у прољетној сјетви, која је завршена, засијано више површина од планираних, а да је на састанку, ипак, више пажње дато водопривредним објектима, изградњи система за наводњавање у Црњелову, Батковићу те реконструкцији канала стара Дашница.

"Ова три система чине једну цјелину, чијим завршетком ћемо добити функционалан систем за наводњавање на 1.000 хектара на подручју Црњелова и Батковића", изјавио је Пашалић новинарима.

Он је навео да ће за мјесец дана у функцију бити пуштен систем Црњелово, на површини око 500 хектара, вриједности радова око 4.500.000 КМ, а да ће додатних 500 хектара у Батковићу, у вриједности око 5.000.000 КМ, бити догодине пуштено у функцију, док је пројекат "стара Дашница" вриједан 3.000.000 КМ.

"Говоримо о улагању од око 12,5 милиона КМ у овој и наредној години, од чега Влада Републике Српске учествује са 85 одсто, а 15 одсто локална заједница", рекао је Пашалић.

Он је нагласио да ће регулација корита ријеке Јање бити завршена у јуну или јулу, а вриједност тих радова је око 7,1 милион КМ.

"Разговарали смо о обалоутврдама које смо завршили у Амајлијама на позицији Три длаке, Орлово поље и Балатун, али и о још неким активностима које ћемо радити сјеверно и јужно од ушћа Јање у Дрину, те у Амајлијама и Поповима", рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Он је навео да су радови на каналу Дашница у граду при крају.

"Радове на мајевичком ободном каналу и у Глоговцу приводићемо крају ове године", рекао је Пашалић, напоменувши да су у Влади Српске обезбијеђена и средства за санацију уставе, на мјесту гдје канал Дашница узима воду из ријеке Дрине.

Пашалић је навео да Дрински насип није завршен, те да је то активност која не иде оном динамиком којом је планирано.

"Ми смо имали средства, али не можемо да их утрошимо до краја године док траје пројекат. Уложићемо још један напор јер обезбиједили смо средства и град има та средства на рачуну да сваком произвођачу платимо по четири КМ по метру квадратном за земљиште које бисмо изузели за формирање трасе за Дрински насип. Неразумљиво је зашто они не желе да уступе земљиште по тој цијени, јер је она заиста висока", рекао је Пашалић.

Он је навео да ће ресорно министарство и град учинити напор да разговарају са власницима тог земљишта, а "уколико не буде ишло прогласиће се јавни интерес када ће вјештаци дати своју процјену".

"Сачекаћемо још који мјесец јер је бесмислено да већ двије године имамо средства на распоагању, имамо пројекат завршен, а да због једне групе произвођача овако важан посао чека", рекао је Пашалић.

Он је напоменуо да је већ спремно 1.600.000 евра, а додатни новац биће обезбијеђен из пројекта Европске инвестиционе банке.

"Дрински насип нам је тренутно слаба тачка кад је ријеч о одбрани од поплава у Републици Српској, Саву смо ријешили од Дубице до Бијељине, а овај насип нисмо завршили, али имамо јасан план како ћемо и Дрински насип да завршимо", рекао је Пашалић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да у вријеме пандемије пољопривреда заузима посебно мјесто, те да ресорно министарство учествује како би што више могуће помогло пољопривредним произвођачима.

"Заједно са Министарством у претходном периоду обезбиједили смо више хиљада пакета, од којих у Бијељини 539 за сјетву у пољопривредној производњи, а у складу са мјерама које имамо, Скупштина града је донијела одлуку да наш Аграрни фонд увећа за 500.000 КМ", рекао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана