Бијељина: Губитак предузећа 1.6 милиона КМ

СРНА
Foto: arhiva

БИЈЕЉИНА - Надзорни одбор Акционарског друштва "Водовод и канализација" у Бијељини усвојио је данас финансијски извјештај у коме се наводи да је губитак овог предузећа 1,6 милиона КМ, саопштили су представници овог предузећа.

Они су позвали на сазивање хитне сједнице Скупштине града на којој би једина тачка био приједлог одлуке о давању гаранција за кредитно задужење овом друштву. Вршилац дужности директора Техничког сектора у предузећу Нинослав Спасојевић рекао је да су при крају залихе хемикалија, а гасног хлора и флокуланата има до 25. марта.

"То значи да, уколико се до тог дана не обезбиједе средства за сировине и репроматеријал, неће се моћи гарантовати редовно водоснабдијевање града и околних села, као ни редовно пречишћавање отпадних вода", рекао је Спасојевић и нагласио да "Водовод" жели да буде на тржишту и редовно, својим радом, сервисира своје обавезе.

Генерални директор бијељинског предузећа "Водовод и канализација" Драгиша Танацковић рекао је да су један од проблема овог друштва и акумулирани дугови, од којих 1,5 милиона КМ према Пореској управи Републике Српске, а према "Електропривреди" милион КМ, због чега су Надзорном одбору и Скупштини акционара предложили кредитно задужење да би насљеђене обавезе измирили и обезбиједили конкурентност за тендере. Он је рекао да је Пореска управа у фебруару "Водоводу" блокирала око 900.000 КМ, што је за 200.000 КМ више од прихода оствареног у овом мјесецу, што је, према његовим тврдњама, једини разлог зашто радници нису добили ни јануарску плату.

Вршилац дужности извршног директора Економско-правног сектора у овом предузећу Слађана Митровић рекла је да неизмирене обавезе, по блокадама Пореске управе, тренутно износе 547.379 КМ и представљају велики проблем за ово друштво. "На данашњој сједници Надзорног одбора усвојен је финансијски извјештај предузећа, а остварени губитак износи 1.610.611 КМ, што говори о стању у фирми", навела је Митровићева. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић позвао је данас на сазивање хитне сједнице Скупштине града због ситуације у Акционарском друштву "Водовод и канализација" те додао да је скупштински материјал спреман за сутра.

Предсједник Синдиката у бијељинском предузећу "Водовод и канализација" Сандра Будак замолила је одборнике у градском парламенту да узму у обзир 250 радника у овом предузећу и њихове породице те подрже приједлог одлуке о гаранцији на кредитно задужење за "Водовод и канализацију". Скупштина града Бијељина вратила је на посљедњој сједници на дораду приједлог одлуке о гаранцији на кредитно задужење за "Водовод и канализацију" од 5.100.534 КМ. Према приједлогу, на главницу се односи 3.800.000 КМ, камату 1.262.534 КМ, а остале трошкове реализације кредита 38.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана