Бијељина: Бесплатан ултразвук срца за сву новорођенчад

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Сва дјеца која се роде у бијељинској Болници "Свети врачеви" од данас ће имати бесплатни ултразвучни преглед срца, са циљем раног откривања урођених срчаних аномалија код најмлађих суграђана, што је велики искорак у неонатологији.

Дјечији кардиолог Ружица Боровић рекла је да је у Болници у Бијељини скрининг беба рађен и раније, али не за сву дјецу, него селективно, за оне бебе које су имале одређене проблеме.

"Ми смо, за сада, прво породилиште у Републици Српској, а и шире, које се одлучило за овај вид превентивних мјера, са циљем очувања и унапређења здравља наше најмлађе популације", напоменула је Боровићева.

Боровићева је на конференцији за новинаре појаснила да урођене срчане мане представљају структурне дефекте срца и један број њих захтијева и терапију лијековима, а неријетко и оперативно рјешавање.

"Циљ скрининга на урођене срчане мане је да болест буде откривена прије него што беба испољи било какве симптоме, што је веома важно и због квалитета живота дјетета", појаснила је Боровићева и додала да се у бијељинској Болници на годишњем нивоу роди 1.000 до 1.200 дјеце.

Дјечији кардиолог Снежана Симић Перић изразила је задовољство што као спољни сарадник може да учествује у превентивним прегледима, будући да је важно благовремено код новорођенчета поставити евентуалну дијагнозу.

"На 1.000-1.200 дјеце јавља се 10-12 дјеце која имају најтеже урођене срчане мане", напоменула је она.

Директор бијељинске Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић рекао је да је ово велики дан за ову здравствену установу и становништво које јој гравитира.

Он је, указујући да су кардиоваскуларна обољења код људи најчешћа, навео да је ова здравствена установа прије нешто мање од годину дана увела и праксу да Ангио-сала ради 24 часа дневно.

"Урадили смо око хиљаду интервенција, те око 200 акутних инфаркта. У око 99 одсто случајева све је завршено како треба, животи су спасени", рекао је Максимовић.

Он је рекао да Бијељина има два дјечија кардиолога и због тога су у Болници одлучили да свој дјеци која су претходних дана рођена у бијељинској здравственој установи, те и даље ту бораве, као и која се ту буду рађала, прије одласка кући буде урађен бесплатни превентивни ултразвук срца.

"Према нашим сазнањима, ми смо први у Републици Српској који су се опредијелили на тај корак, а вјерујем и шире", истакао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана