Бијели покривач спас за усјеве и воћњаке

А. Јанковић, М. Латиновић
Бијели покривач спас за усјеве и воћњаке

Бањалука - Први овогодишњи снијег обрадовао је и пољопривреднике, јер представља спас у задњи час за озиме усјеве, који су због ниских температура претходних дана већ били угрожени.

На подручју РС под стрним житима засијано је око 60.000 хектара земљишта, од чега пшеница заузима  45.000 хектара а прогнозе метеоролога, да нас у наредним данима очекују изузетно ниске температуре озбиљно су пријетиле да нанесу штету засијаним културама.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да је снијег стигао у право вријеме за пшеницу и јечам јер, како каже, да нема бијелог покривача, најављени минус би знатно оштетио усјеве.

- Минус у посљедњим данима прошле године већ је почео сметати стрним житима, а снијег као изолација допринијеће опстанку усјева и надомјестити влагу која је била знатно редукована - појаснио је Маринковић. 

Пољопривредник из Семберије Љубо Малетић пшеницу је засијао на 4,5 хектара, а бијели покривач на његовим њивама измамио му је, како каже, осмијех на лице.

- Овај снијег мојој пшеници прија као мени јорган у хладним зимским ноћима. Таман да жито спасе од мраза - рекао је Малетић, нагласивши да ратари у овом крају већ мјесец муку муче са бројним мишевима који једу усјев у корјену и пријете да униште пшеницу.

Хладно и сњежно вријеме идеално је и за воћаре.

- Ово је право вријеме за саднице воћа с обзиром на то да је вегетација 100 одсто умирена. Ако је судити према почетку, чека нас родна година - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Драган Мандић из Пољопривредног института РС каже да ниске температуре не би требало да брину пољопривреднике, јер нема страха од пропадања озимих усјева, посебно тамо гдје је снијег прекрио усјеве.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС објашњавају да је снијег одличан изолатор за биљке и да би било добро да се што дуже задржи.

- Најчешће штете од ниских температура на озимој пшеници настају када је земљиште суво, јер се оно грије и хлади до шест пута брже од влажног, а са појавом вјетра и суше повећавају се оштећења на биљкама. Снијег спречава и појаву учесталог леђења и одмрзавања земљишта које би могло створити покорицу и довести до дизања површинског тла које повлачи младу биљку и она губи контакт са подлогом и пропада - рекли су у Министарству, подсјетивши да ће и ове године суфинансирати премију осигурања пољопривредних усјева са 50 одсто износа. Наглашавају да уз снијег и ниске температуре током зиме омогућавају и добар род воћа.

Исплата одштете

Драгоја Дојчиновић је рекао да би Министарство у наредних десетак дана воћарима, којима је у априлу прошле године мраз нанио огромне штете, требало исплатити одштету.

- Мраз нам је прошле године нанио штету од 20 милиона марака. Имамо обећање Министарства да ће новац бити уплаћен у другој седмици јануара - истакао је Дојчиновић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана