Бијела куга узима данак у Српцу: Два и по пута више умрлих него рођених

Д. Ј.
Бијела куга узима данак у Српцу: Два и по пута више умрлих него рођених

СРБАЦ - На подручју србачке општине у прошлој години је било око 350 сахрана што није забиљежено у посљедњих неколико година.

Ово је изјавио протонамјесник србачке парохије Жељко Сарић на традиционалном пријему за представнике вјерских заједница који је јуче организовао начелник општине Млађан Драгосављевић.

Сарић каже да је, према његовим информацијама, прошле године у Српцу рођено 143 дјеце што свједочи да је број умрлих за два и по пута већи од броја рођених.

- Свједоци смо да су многи домови опустјели након што премине и посљедњи члан домаћинства, што је чест случај на селима. Томе доприноси и одлазак у друге земље, али нас радује да има и примјера колективног враћања породица из дијаспоре - рекао је Сарић.

Протојереј украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник рекао је да њихова вјерска заједница у Српцу има 56 кућа, а прошле године су имали чак осам сахрана.

- То се још није десило, а поготово жалимо за малим дјететом које је преминуло усљед тешке болести, па смо умјесто крштења организовали сахрану - рекао је Ситник.

Свештеник ножичке парохије Живко Илић је тренд одласка становништва у друге земље једним дијелом приписао помодарству, а с друге стране неадекватним условима живота због којих се одлучују да напусте кућно огњиште.

- Расељавање становништва је тренутно наш највећи проблем. Мора се озбиљније порадити на пронаталитетној политици и њену израду повјерити људима који имају барем троје дјеце. У једној земљи у нашем окружењу, пет људи који се баве наталитетном политиком имају укупно двоје дјеце, тако да не пружају добар примјер - рекао је Илић.

Драгосављевић је рекао је да је пад наталитета присутан не само у Српској, већ и у другим земљама региона.

- Донијели смо добре пронаталитетне мјере у Српцу задњих година, али то није довољно. Потребно је побољшати свеукупни животни амбијент како би се позитивна енергија осјетила на сваком кораку и допринијела останку младих - рекао је Драгосављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана