Бициклистичка рута против одлагалишта радиоактивног отпада

Срна
Бициклистичка рута против одлагалишта радиоактивног отпада

НОВИ ГРАД - Ненад Радош из Новог Града сутра ће из родног града кренути на путовање дуго око 500 километара, током којег ће обилазећи бициклом градове у БиХ скренути пажњу на опасност од одлагалишта радиоактивног отпада, те на апсурд да је БиХ, блокирањем формирања експертског тима, сама себи везала руке да Хрватску спријечи у намјери да радиоактивни отпад одлаже на самој граници.

Радош је рекао Срни да је акција “Бициклима против РАО” била планирана за јули, када је са још једним суграђанином требало да стигне до Европског суда за људска права у Стразбуру са истом поруком.

Он је навео да је пандемија вируса корона промијенила планове јер није могуће несметано путовање у иностранство, али није у потпуности зауставила акцију.

Радош каже да ће зато сутра кренути из Новог Града и обићи Приједор, Бањалуку, Јајце, Травник, Зеницу, Високо, Сарајево, Тузлу и Бијељину.

Планира да ову руту, у зависности од временских прилика пређе за седам до осам дана.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко” одлаже у касарни “Черкезовац”, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

На овој локацији би, осим радиоактивног отпада из Нуклеарне електране “Кршко”, био смјештен и постојећи институционални отпад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана