Бициклисти оживјели “ћирину” пругу од Требиња до Билеће

Милош Васиљевић
Бициклисти оживјели “ћирину” пругу од Требиња до Билеће

ТРЕБИЊЕ - Вожњом по макадаму од Требиња до Билеће бициклисти су оживјели “ћирину” пругу, а уживање у адреналину и нетакнутој природи поткријепљено историјским насљеђем постало је нова туристичка атракција у Херцеговини.

Далеко од вреве, некадашња ускотрачна пруга претворена је у макадамску стазу идеалну за пјешаке, али и бициклисте. Заљубљеници у двоточкаше кажу да је суштина у томе да нема асфалта, те да је намијењена за све којима је адреналин у крви.

Предсједник требињског Бициклистичког клуба “Вучји зуб” Александар Спаић рекао је за “Глас Српске” да је активни туризам у експанзији, а “ћирина” пруга атракција је у којој уживају туристи, али и домаће становништво свих генерација.

- Налазимо се на тромеђи БиХ, Хрватске и Црне Горе и све радимо да што више људи ужива у нетакнутој природи. Ова пруга је специфична јер се стално вози поред воде, уз велики број мостова, тунеле, поред винарија - рекао је Спаић.

Како каже, стазе су пажљиво осмишљене како би пружиле изазов и задовољство свим бициклистима.

- Макадам и свјежина у врућим данима у нетакнутој природи оно је што привлачи људе. “Ћирина” бициклијада окупила је 40 бициклиста, а обиљежава јединствен спој активног одмора са учењем и истраживањем - рекао је Спаић те додао да у клубу имају лиценциране цикло-туристичке водиче који су тражени код гостију подно Леотара.

У већим и мањим групама и билећки бициклисти уживају у вожњама ускотрачном пругом. Члан Бициклистичког клуба “Херцеговац” Стефан Делић рекао је да редовно возе овом рутом да би се одморили у природи, али и као квалитетан тренинг.

Посљедња трка била је протеклог викенда, када су кренули из Требиња, преко Јазине, поред бране Гранчарево, а затим и дуж читавог Билећког језера до Билеће.

 - Главни циљ је промоција “ћирине” пруге. Тај култни воз престао је да вози 1978. године, а ми ту организујемо бициклијаде и промовишемо туристичке потенцијале - рекао је Делић.

Према његовим ријечима, оно што јој даје посебну драж је то да нема аута, те сви могу да уживају у очаравајућим пејзажима.

- Већина трасе је ван магистралних путева, са нетакнутом природом и идеална је за одмор. Зато и не чуди што је пуна пјешака, али и бициклиста - рекао је Делић који увјерава да се нико ко се одлучи да посјети овај пејзаж неће покајати, те ће се вратити поново.

Црна Гора

Стефан Делић каже да један дио ове ускотрачне пруге излази изван граница Српске.

- Улази се у Црну Гору, а одобрење смо тражили од тамошње Граничне полиције. Све више заљубљеника у природу је на тим рутама, а у 45 километара имате сјајан поглед на ријеку Требишњицу, купалиште Јазину, средњовјековни град Мичевац, пећину Млиницу, Римски мост - казао је Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана