Бициклима са Пала до Чешке у част младобосанаца

А. Ј.
Бициклима са Пала до Чешке у част младобосанаца

Пале - Чланови бициклистичког клуба "Јаворина" из Пала Мирослав Клачар и Саша Симовић упутили су се у петак бициклима ка Чешкој.

На путовање дуго 1.400 километара кренули су испред споменика Гаврила Принципа у Источном Новом Сарајеву, а до Терезина, градића на западу Чешке, прећи ће Хрватску, Мађарску и Словачку.

- Идемо до Терезина да посјетимо меморијални комплекс и логор у чијим тамницама су умрли Гаврило Принцип, Трипко Грабеж и Недељко Чабриновић - рекао је Клачар.

Током дводневног боравка у Чешкој посјетиће и војни меморијални комплекс у Карловим Варима, гдје се налазе посмртни остаци 7.100 Срба убијених у аустроугарским концентрационим логорима за вријеме Првог свјетског рата.

- Посљедња два мјесеца интензивно смо се припремали за пут који ће трајати девет дана. Имамо велику подршку општина Пале и Источно Ново Сарајево - казао је Клачар.

Симовић и Клачар бициклима крстаре Европом од 2004. године када су се упутили ка Атини. Два пута су ишли на Хиландар, а 2011. су возили до Италије како би се поклонили моштима светог Николе. На посљедњем путовању били су 2013. године када су двоточкашима дошли до мјеста Јашри у Румунији како би се поклонили светој Петки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана