Бициклима превалили 1.000 километара на путу до Москве

М. Л.
Бициклима превалили 1.000 километара на путу до Москве

Бањалука - Ампутирци из Источног Сарајева Срђан Јеремић и Дејан Звиздало, који су се 30. јула, на празник Огњене Марије, упутили бициклима до Москве, налазе се у Словачкој и до сада су превалили пут дуг 1.000 километара.

С циљем рушења предрасуда о лицима са инвалидитетом, ови храбри бициклисти су себи поставили циљ да за 23 дана бициклима пређу пут дугачак 2.800 километара како би стигли у престоницу Русије.

Јеремићу је због посљедица рањавања у минулом рату ампутирана шака, а његов пријатељ Звиздало је као осмогодишњак током рата остао без обје ноге.

- Возимо се осам дана и још нисмо уморни. Још мало па ћемо превалити половину пута и вријеме нам иде на руку. Није било квара на бициклима, тако да за сада све тече по плану - истакао је Јеремић.

Док смо разговарали ови храбри бициклисти, заљубљеници у авантуру, Русију и православље, спремали су се да из Словачке наставе своју мисију.

Њихов план је да по доласку у Москву тамо проведу пет дана да би посјетили њихова удружења ампутираца, затим предузећа која запошљавају особе попут њих те сазнали више о ортопедским помагалима која користе ампутирци у свијету.

Да би се упустили у авантуру, помоћ и подршку им је пружио и предсједник РС Милорад Додик, а у организацији путовања помогли су им руска амбасада у БиХ и наше представништво у Москви. Одлазак у Москву није прва авантура бициклиста из Источног Сарајева, до сада су три пута ишли на Свету гору и пет пута под Острог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана