Бициклима и џиповима освајају Мотајицу

Дејан Јовичић
Бициклима и џиповима освајају Мотајицу

СРБАЦ - Природна богатства Мотајице одувијек су била мамац за излетнике и представљала изазов за љубитеље авантуристичког туризма, па зато не чуди велика заинтересованост спортиста и рекреативаца из цијелог региона који желе да доживе непоновљиво искуство и тестирају своје вјештине и кондицију на традиционалној “Џипијади” и “Бициклијади” које ће идућег викенда бити одржане на обронцима те планине.

Осма по реду “Џипијада”, коју организује Оф-роуд клуб “Жабац” из Српца, биће одржана од 19. до 21. маја, а први пут је планирана трка џипова у оквиру Купа Републике Српске.

Предсједник клуба Милорад Лепир каже да су учешће потврдили возачи из Бањалуке, Градишке, Дервенте, Козарске Дубице, Зворника, Шипова, Добоја, Брчког, Теслића, Петрова и Српца.

- Вожња брдско-планинском стазом на Мотајици до сада је била ревијалног, а од ове године је такмичарског карактера. Имамо много пријављених учесника јер је веома захтјевна за вожњу и атрактивна за гледаоце. Посебан угођај свему даје прелијеп амбијент шумовитих предјела окружених потоцима, изворима и пропланцима, тако да је ово истински рај за све љубитеље природе - рекао је Лепир.

Додаје да ће се такмичење одвијати у категоријама хард, софт 1 и софт 2, а обезбијеђена је и турист стаза за рекреативце.

- “Џипијада” почиње у петак дружењем код спортске дворане у Српцу од 19 часова, а наредна два дана планиран је такмичарски дио програма. Организоваћемо и традиционални дефиле улицама - додао је Лепир.

Љепоте и чари Мотајице привући ће и учеснике девете србачке “Бициклијаде” која је планирана 21. маја у организацији општине Србац, Туристичке организације и фирме “Колектор ЦЦЛ” из Црнаје.

Директорица општинске Туристичке организације Радисава Шушчевић каже да је планирана вожња од Српца до манастира Осовица у дужини од 27 километара, а повратак је предвиђен другом стазом која је исте дужине.

- Кренућемо из центра, а у Осовици ће бити организован одмор и закуска. У повратку ћемо се возити планинским путевима преко Лепенице и Ситнеша - рекла је Шушчевићева.

Претходних година учествовало је више од 200 бициклиста из Српца и околних општина и градова, а Шушчевићева изражава наду да ће и овај пут одзив бити добар.

- Учествовати могу сви заинтересовани љубитељи бицикла, а дјеца до 12 година само уз пратњу родитеља. На позив фирме “Колектор ЦЦЛ”, која је и генерални покровитељ, ове године требало би да наступе и бициклисти из Словеније, чиме ће манифестација попримити међународни карактер - истакла је Шушчевићева и додала да ће ова фирма обезбиједити мајице и качкете за све учеснике.

Она каже да су на прошлогодишњој “Бициклијади” промијенили руту и возили до природног резервата Бардача, али су се већ ове године поново опредијелили за стару стазу по којој је манифестација била препознатљива.

- Жеља већине учесника је била да се вратимо Осовици и Мотајици које представљају јединствено вјерско и природно благо србачког краја - нагласила је Шушчевићева.

Планинари

Једна од традиционалних манифестација на Мотајици је и “Петровданска трансверзала” у организацији Планинарског друштва “Видета” из Српца која се организује половином јула и ове године ће србачки планинари на њој симболично обиљежити петнаесту годишњицу постојања. На прошлогодишњој трансверзали учествовало је око 180 планинара из Републике Српске и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана