Биће више домаћег џема, сока и салате

Милијана Латиновић
Биће више домаћег џема, сока и салате

Бањалука - Прерађивачи у Републици Српској увелико договарају откуп сировина од домаћих ратара за ову сезону, а по свему судећи у њиховим погонима наћи ће се више поврћа и воћа са локалних њива и воћњака него лани.

Препознатљив квалитет и укус домаћих производа разлози су због којих ће се у погонима прехрамбено-прерађивачких предузећа наћи неколико хиљада тона јабука, крушака, шљива, јагода, паприка, купуса и других сировина.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић истиче да су преговори са произвођачима сировина почели те да ове године планирају да откупе око 5.000 тона воћа и поврћа.

- Планирамо откуп десет до 15 одсто више сировина него лани. Све оно што не буде могло бити произведено код нас мораћемо да увозимо, као што су црвене паприке, којих нема довољно на нашем тржишту - рекао је Микић.

Јабуке и шљиве доминирају у преради, па је планиран откуп по хиљаду тона овог воћа, док краставци, црвене паприке и жуте бабуре предњаче када је ријеч о преради поврћа.

- Извозимо око 20 одсто производа и циљ нам је да у овој години повећамо извоз у Хрватску, али и да се поново вратимо на тржиште Србије - додао је Микић.

Прехрамбена индустрија "Сава Семберија" у Бијељини почела је уговарање откупа сировина од семберских ратара за планирану прераду 7.000 тона поврћа и воћа ове сезоне.

Директор фабрике Војо Косановић најављује да ће откуп домаћих сировина уговорити са 110 пољопривредника, што је повећање у односу на 90 уговора из прошле године.

- Цијене сировина исте су као и лани, плаћање за унапријед договорени посао је редовно, а инсистираћемо на квалитету домаћих производа - рекао је Косановић и додао да ће осим на тржиште ЕУ и САД "Сава" ове године 30 одсто производње пласирати на тржиште Русије.

Истиче да ће предузеће 12 одсто потреба за сировинама задовољити из властите производње. Косановић наглашава да ће се на јесен на тржишту наћи нови производ, паприке пуњене сиром и кајмаком.

Уговоре са кооперантима потписали су и у предузећу "Спектар дринк" из Бијељине, а захваљујући повећаној потражњи за киселим купусом, планирају откуп 500 тона.

- Кисели купус из "Спектар дринка" стиже и на полице маркета и у Аустралији и Америци - рекао је руководилац предузећа за домаће тржиште Небојша Јефтић.

Осим купуса, у производним погонима овог предузећа годишње буде прерађено око 600 тона воћа, гдје предњаче јабуке, шљиве, јагоде и кајсије.

Сезонски радници

У предузећу "Сава Семберија" истичу да у сезони имају потребу за ангажовањем 250 радника дневно, али да је посао на њиви лани прихватило само 100 сезонаца у Семберији. "Витаминка" сваке године у сезони ангажује од 200 до 400 сезонских радника, док је у "Спектар дринку" највећа потреба за сезонцима када почне прерада јагода.

Најзаступљеније воће у преради

- јабуке      

- шљиве     

- јагоде      

- кајсије     

Најзаступљеније поврће у преради

- купус       

- краставци

- паприке бабуре

- паприке црвене

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана