Библиотека у Љубињу замијенила киоске

Ратомир Мијановић
Библиотека у Љубињу замијенила киоске

Љубиње - У љубињској Народној библиотеци "Др Љубо Михић" становници имају прилику да сваки дан између 25.000 наслова пронађу нешто за себе, а с обзиром на то да у овој општини нема киоска на коме се може купити дневна штампа, Љубињци, мало у шали, а више у збиљи, кажу да су ослоњени на књиге.

Према ријечима директорице библиотеке Милице Лучић, библиотека, која се простире на 500 квадратних метара, веома је посјећена, а поготово млади воле да дођу у читаоницу која је модерног изгледа.

- Има 50 мјеста које могу користити ученици, студенти, али и старија популација. Често се користи за учење, читање, али и за одржавање разних семинара, предавања и слично - прича Лучићева.

Ова установа може се похвалити и бројним изложбама слика, промоцијама књига и представама које су ту одржане.

Библиотека посједује и интернет просторије, али да оне тренутно нису у функцији, а разлог је застарјела компјутерска опрема.

- Трудимо се да урадимо нешто на том пољу и надам се да ћемо у наредном периоду успјети. Рачунарска опрема нам је тренутно најпотребнија. Аплицирали смо са једним пројектом како бисмо покушали обновити интернет просторије и подићи библиотеку на виши ниво. Самим тим могли бисмо лакше организовати књижевне манифестације - нагласила је Лучићева.

Компјутери нису једино што недостаје овој библиотеци која, од када је настала давне 1965. године, представља значајан фактор у култури и образовању на овим просторима.

- Зграда је прилично стара, а осим крова и старе фасаде, имамо проблем и са гријањем. Али, водимо се скромношћу, јер знамо да ће се један по један проблем рјешавати. Доћи ће ред на све - каже Лучићева.

Етно соба

Љубињску библиотеку обогаћује и етно-соба која из дана у дан све више привлачи пажњу посјетилаца.

- У етно-соби се налази збирка бројних предмета и материјала који су сакупљени у селима на подручју ове општине. То су материјали који су се користили у пољопривреди, домаћинству и кућној радиности, као што су херцеговачке ношње, типично херцеговачко огњиште, листови дувана, и сви они предмети који подсјећају на вриједне Херцеговце - истакла је Лучићева. Додала је да становници старе предмете који посједују могу донијети у библиотеку чиме би обогатили етно-збирку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана