Безбрижно љетовање уз осигурање у коферу

Анита Јанковић-Речевић
Безбрижно љетовање уз осигурање у коферу

Бањалука - Свјесни да се годишњи одмор у иностранству за трен може претворити у неугодно искуство због повреде или изненадне болести, грађани све чешће прије паковања кофера обезбиједе путничко здравствено осигурање како би избјегли високе трошкове лијечења.

Непредвиђене ситуације на љетовању или било којем другом путовању нису ријетке, посебно када са собом водите малу дјецу, због чега велики број становника уз пасош обавезно пред пут припреми и путничко здравствено осигурање.

Фонд здравственог осигурања РС лани је издао 41.360 ино-образаца и то највише за љетовање.

- Грађани прије одласка на пут од свог породичног љекара треба да затраже увјерење о здравственом стању и на основу тог увјерења ћемо им издати бесплатан ино-образац. С обрасцем осигураник треба да се јави здравственом осигурању земље у коју путује и у случају да му затреба хитна здравствена заштита, добиће је бесплатно - рекли су у Фонду и додали да ино-образац издају на период од 60 дана.

- Образац вриједи у случају хитне, неодложне медицинске помоћи и не покрива трошкове циљаног, планираног одласка у иностранство ради лијечења - појашњавају у Фонду.

Додали су да, уколико осигураницима и поред посједовања ино-обрасца буде наплаћена хитна здравствена услуга у наведеним земљама, по повратку у РС могу поднијети Фонду захтјев за рефундацију трошкова.

У неким домовима здравља у РС осигураницима се наплаћује партиципација за ино-образац и најчешће износи неколико марака.

Осигуравајуће куће у својим понудама имају многобројне варијанте путничког здравственог осигурања, а које кошта од 0,50 до 3,20 КМ по дану.

Бањалучанка Б. Ђуричић, која је прошле године с мужем и дјететом од двије године ишла на љетовање у Хрватску, каже да се уплата путничког осигурања и те како исплатила.

- Прије поласка на море дијете је било здраво, све је било у реду. Међутим, другог дана одмора малишан је добио коњунктивитис. Отишли смо педијатру који нам је прописао терапију, а преглед смо платили 60 марака. Када смо се вратили са љетовања, уз приложени рачун за пружену љекарску помоћ без икаквих проблема читав износ нам је рефундиран - рекла је Ђуричићева додавши да су осигурање за седам дана платили укупно 22 КМ.

Додала је да јој је ово искуство било довољно да сваки пут када са дјететом крене на пут, прво обезбиједи путничко осигурање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана