Без резултата од оснивања

Драго Тодоровић
Без резултата од оснивања

ФОЧA - Иако је прошла готово година од када је локална скупштина у Фочи основала Центар за развој и унапређење села и пољопривреде, он још увијек није дао никакве резултате.

- Центар уопште није правно регистрован, али је на посао у општински орган одмах примљен бивши директор фочанске Земљорадничке задруге "Зеленгора", која се већ три године налази у стечају - кажу у опозицији и додају да он редовно прима општинску плату, а подстицаја и помоћи пољопривредницима из општине нема.

Одборник СНСД-а Спасоје Јојић тврди да је Центар за развој села формиран искључиво ради обезбјеђења радног мјеста за СДС-ов кадар, чиме су само створени нови општински трошкови, док пољопривреда назадује.

- Тиме су потврђене сумње да је поменути потез извршне власти и скупштинске већине, о формирању центра, цијена нагодбе начелника општине Здравка Крсмановића и СДС-а о стварању скупштинске коалиције - кажу у СНСД-у.

У општини Фоча кажу да ће Центар за развој села бити активиран чим од Министарства финансија РС добију сагласност за подизање кредита, одакле се намјеравају издвојити подстицајна средства за пољопривреду.

- Од овог центра се на почетку не могу очекивати неки значајни резултати, јер треба урадити елаборате према интересовању пољопривредних произвођача - напомињу у општини.

Из опозиције поручују да је њихово противљење формирању Центра за развој села било оправдано, јер, како кажу, није било искрене намјере и мотивисаности од стране скупштинске већине да помогну селу.

Новац

Било је предвиђено да се из кредитног задужења општине Фоча, у износу од три милиона марака, у подстицај пољопривреде и развој села уложи око 300.000 марака, а у буyету општине за те намјене планирано је око 120.000 марака. За Центар је било планирано да се издвоји 20 хиљада марака. Међутим, кажу у опозицији, није се издвојила ниједна марка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана