Без помоћи из Фонда солидарности остаје око 1.000 грађана Требиња

Срна
Без помоћи из Фонда солидарности остаје око 1.000 грађана Требиња

Требиње - Без помоћи требињског Фонда солидарности остаће око 1.000 грађана, од којих се поједини налазе у тешкој социјалној ситуацији, због одлуке Уставног суда Републике Српске да прихвати апелацију Небојше Вукановића и прогласи неуставном одлуку Скупштине града Требиња о оснивању овог фонда, саопштено је из Градске управе.

Одлуком о оснивању Фонда солидарности привредни субјекти са подручја града добровољно су, по стопи од 0,5 одсто од укупних прихода, уплаћивали новац у фонд за помоћ одређеним категоријама грађана.


"Нажалост, принуђени смо да ускратимо помоћ дјеци која похађају подручне школе, породиљама, незапосленим демобилисаним борцима, основцима без једног или оба родитеља, а неће се више проводити ни програми треће вантјелесне оплодње, самозапошљавања, подстицаја наталитета и накнаде лицима старијим од 38 година која се одлуче да ступе у брак", кажу у Градској управи.

Истичу да ће о свему детаљније говорити када добију одлуку Уставног суда Републике Српске.

"Жао нам је што је до овога дошло, али изгледа да су појединцима важнија политичка препуцавања, него интерес суграђана", наводи се у саопштењу.

Из Градске управе поручили су да се неће престати борити за суграђане и да ће на све начине покушати да обезбиједе наставак програма.

Фонд солидарности је, додају, у потпуности оправдао очекивања, а само у 2017. години, по основу добровољне солидарне чланарине, прикупљено је око 566.000 КМ од 124 привредна субјекта са подручја града.

"Из Фонда солидарности је за помоћ народној кухињи, удружењима лица са инвалидитетом и социјално угроженим грађанима издвојено 74.000 КМ, а из буџета града 70.000 КМ, што је укупно 144.000 КМ", додаје се у саопштењу.

Из Градске управе напомињу да је за новчану накнаду родитељима за 151 новорођено дијете, дјеци која похађају подручне школе и помоћ за шест мајки породиља издвојено је 120.250 КМ, а из буџета града 65.000 КМ - што је укупно 185.250 КМ.

"Помоћ из Фонда солидарности дата је и за 20 основаца без једног родитеља у износу од 7.000 КМ, како би могли да иду на екскурзију. Реализован је и програм подршке самозапошљавања за 51 лице, за шта је из фонда издвојено 30.000 КМ, док је из буџета обезбијеђено 97.426 КМ", кажу у Градској управи.

Истичу да је први пут обезбијеђена и новчана накнада за 314 демобилисаних бораца, те за њихово запошљавање и помоћ борачким категоријама, стипендије за дјецу погинулих бораца и дјецу ратних војних инвалида од прве до четврте категорије - за њих 73 издвојено је из Фонда 86.034 КМ, а из буџета 130.366 КМ.

"Проширена права из социјалне заштите финансирана су из Фонда са 71.585 КМ, док је из буџета издвојено 71.738 КМ, што је укупно 143.324 КМ", наглашавају у Градској управи.

Финансирање трошкова вантјелесне оплодње Фонд је подржао са 36.099 КМ за шест
брачних парова.

Из Градске управе напомињу да су привредници добровољно помогли рад Фонда солидарности.

У саопштењу Уставног суда наведено је да је "Скупштина града Требиња доношењем одлуке прекорачила своје надлежностииз релевантних одредаба Закона о локалној самоуправи, јер није била овлаштена да овим подзаконским актима формира Фонд солидарности, нити да уреди изворе његовог финансирања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана