Без плате и помоћи у србачкој локалној управи у Новој години

Анита Јанковић
Без плате и помоћи у србачкој локалној управи у Новој години

Србац - Радници општинске управе и јавних предузећа и установа из Српца у Нову годину улазе без плате, јер је Пореска управа РС блокирала рачуне општини Србац, Центру за културу и спорт, Комуналном предузећу "Водовод" и Радио Српцу за неплаћене доприносе у износу од око пола милиона марака.

Без једнократне помоћи током празника ће остати борачке и социјалне категорије, а кратких рукава су остали и добављачи робе и услуга за општинску управу, према којима такође постоје велика дуговања.

Начелник општине Србац Драго Ћирић истиче да би све обавезе биле измирене до краја године да није било блокаде и наводи да је требало да буде потписан репрограм, али да су то у посљедњи час одбили у Пореској управи РС.

- Репрограм је требало и морао бити потписан, јер испуњавамо све услове за то, али је то стопирала Зора Видовић, директор Пореске управе РС, која је одбила договор. Не жели чак ни да ми се јави на телефон. Сматрам да се овдје ради о политичком обрачуну и није ми јасно зашто је Видовићева блокирала општину у којој и сама живи, а у којој је прије пар година добила повељу заслужног грађанина - сматра Ћирић.

Према његовим ријечима, у многим општинама су одобрени репрограми, али то није учињено у Српцу, јер се ради о притиску да поднесе оставку на мјесто начелника.

- Нећу то урадити, јер нисам ни направио ова дуговања. По ступању на дужност начелника затекао сам обавезе од 19,5 милиона марака и годишње издвајамо из буџета готово милион КМ за враћање кредита. У таквој ситуацији није могуће редовно плаћати доприносе за раднике и зато је дошло до блокаде - сматра Ћирић.

Према његовим ријечима, блокада би требало да буде скинута до Божића, јер је Пореска управа РС већ намирила највећи дио дуга из општинске касе. Највећи проблем ће онда бити како сакупити новац за лична примања, јер су радници општине посљедњу плату примили за септембар, а Радио Српца за јун, док у Центру за културу и спорт имају скоро 12 неисплаћених плата.

Предсједник клуба одборника СНСД и ДНС у Српцу Крсто Чавор сматра власт у Српцу нема ни спремности, ни воље да рјешава проблеме. Он наглашава да је најлакше окривити другог за блокаду, која је, како каже, произишла из нерада општинских функционера.

- Нема приватних разлога за блокаду. То је само правдање људима, а блокада је резултат нерада. Жао ми је радника, али све ми се чини да ће Србац ићи у још већу дубиозу - каже Чавор.

Да ли је општина испоштовала услове за репрограм и када ће рачуни бити одблокирани, у сриједу нисмо успјели да сазнамо у Пореској управи РС.

Србац без буџета

Општина Србац у 2016. годину улази без усвојеног буџета, јер је рад Скупштине блокиран већ девет мјесеци и нема назнака када би могло доћи до њеног одржавања.

Будући да није могуће усвојити ни одлуку о привременом финансирању, рад органа управе ће се одвијати према оперативном плану финансирања на период од три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана