Без колективног уговора угрожена права 5.000 комуналних радника

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Синдикат грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске затражиће од предсједника синдикалних организација у комуналним предузећима да почну преговоре са послодавцима о потписивању појединачних колективних уговора јер постојећи колективни уговор престаје да важи 20. марта, рекла је предсједник овог синдиката Драгана Врабичић.

Врабичићева је навела да на тај начин могу да заобиђу Удружење послодаваца, којем је основни циљ и задатак колективно преговарање, а они га, истакла је она, не обављају.

Она је рекла да се губљењем колективног уговора губе и права за 5.000 радника у комуналном сектору, што није мало, те нагласила да би тиме требало да се баве сви, од начелника и градоначелника локалних заједница, Удружења послодаваца, па и ресорног министарства и Владе Републике Српске.

"Није нам јасно каква је политика Удружења послодаваца и Уније удружења послодаваца да не желе колективне уговоре. Ми смо једини имали колективни уговор у привреди и није нам јасно због чега нисмо успјели остварити дијалог са нашим удружењем и да тај колективни уговор потпишемо за наредни период", изјавила је Врабичићева на конференцији за новинаре у Бањалуци, послије сједнице Извршног одбора овог синдиката.

Она је навела да је то бахато и неодговорно понашање Удружења послодаваца према својим радницима, односно члановима синдиката.

Према ријечима Врабичићеве, Унија не зна захтјеве овог синдиката јер нису хтјели да се састану са њима, те нису имали прилику ни да чују за захтјев синдиката у вези са гранским колективним уговором за комуналне дјелатности.

Врабичићева је указала да је положај радника у комуналном сектору веома тежак, те да повећања плата на гранском нивоу није било пуне три године.

Она је упозорила да у посљедњих мјесец дана цијене дивљају, а да комунални радници који имају просјечне плате од 780 КМ једва могу да покрију трећину синдикалне потрошачке корпе.

Врабичићева је навела да су комунални радници поднијели огроман терет током пандемије вируса корона, међутим, како је навела, то нико није препознао.

"Ми не тражимо никакво награђивање или стимулацију, већ плату за раднике од које они могу да живе", истакла је Врабичићева.

Конференцији за новинаре присуствовали су и потпредсједник овог синдиката за комуналне дјелатности Вера Чађо и потпредсједник за грађевинске дјелатности Миодраг Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана