Бесплатан курс страног језика у Српцу привукао бројне полазнике: Руски уче сви, од предшколаца до пензионера

Дејан Јовичић
Бесплатан курс страног језика у Српцу привукао бројне полазнике: Руски уче сви, од предшколаца до пензионера

СРБАЦ - Полазници бесплатне школе руског језика, која ће трајати наредних шест мјесеци у Народној библиотеци у Српцу, стицаће знање од стручних предавача из Републике Српске и Руске Федерације, а на располагању ће имати најбогатију руску литературу у овом дијелу Европе.

Почетак рада школе озваничио је директор библиотеке Бранко Савановић који је рекао да је ова врста едукације намијењена грађанима свих узраста који желе да науче или усаврше знање руског језика.

Часови ће бити организовани једном седмично, у трајању од сат времена, по програму Тамбовског техничког универзитета са којим је србачка библиотека крајем прошле године потписала споразум о сарадњи и отварању Центра за изучавање руског језика.

- Једну групу, која је већ почела са радом, чине средњошколци, студенти, радници, пензионери и други. Преостале двије групе које тек требају бити формиране чиниће малишани из вртића и основци. Све ће бити бесплатно осим трошкова у износу од десет евра по полазнику за издавање сертификата, који ће бити штампан у Русији - рекао је Савановић.

Додаје да је Тамбовски универзитет отворио сличне центре у 17 земаља Европе и Азије, гдје сарађује са разним универзитетима, међу којима је и Универзитет у Источном Сарајеву. Првобитно је центар требало да буде тамо отворен, али је ангажманом руководства србачке библиотеке одлучено да ипак буде покренут у Српцу. Подршку у његовом оснивању пружили су општина Србац, Амбасада Руске Федерације у БиХ, Министарство образовања Руске Федерације и Министарство просвјете и културе РС.

- Програм за бесплатну школу руског језика је одобрен још прошле године од ресорних министарства, али је пандемија спријечила да раније почнемо са радом. Када полазници стекну више знања укључиће се и руски предавачи путем интернета. Звали су нас из других општина и градова са жељом да успоставимо сарадњу, али ови планови ће морати сачекати идућу годину - рекао је Савановић.

Наставу у првој фази држаће овлашћени предавач Викторија Савановић која каже да разумјети и говорити руски језик није тешко, али је граматика мало компликованија.

- Вјерујем да ће стечено знање полазницима бити од користи, јер је руски језик врло популаран у свијету, говори га око 260 милиона људи, а на интернету је други по заступљености након енглеског језика - рекла је Савановићева. На курс се пријавила седамнаестогодишња Ирина Кљајчин која каже да је одувијек више привлачио руски, него енглески и њемачки језик. Међу полазницима је и осмогодишња Уна Стојаковић која већ има почетна знања.

- Волим причати руски и већ доста тога знам рећи на овом језику. Научила сам гледајући цртане филмове на руском - рекла је Уна.

Литература

Бранко Савановић истиче да је од свих центара за изучавање руског језика који дјелују на Балкану, а има их 13, србачки најбоље опремљен руском литературом.

- Највећу захвалност за то дугујемо Руској хуманитарној мисији за Балкан која је донирала око 900 књига изузетног квалитета, а уз помоћ Привредне коморе московске области Домодедово добили смо око 500 књига и још 200 за манастир Осовица. Очекујемо још неколико стотина књига које се налазе у Москви и због застоја узрокованог пандемијом тренутно нису у могућности да буду допремљене у Србац - рекао је Савановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана