Берковићи стипендијама задржавају младе на огњишту VIDEO

Милош Васиљевић
Берковићи стипендијама задржавају младе на огњишту VIDEO

БЕРКОВИЋИ - Да клупе подручне средње школе у Берковићима не би на јесен остале празне, ова херцеговачка општина одлучила је да сваком ученику који упише занимање пословно-информатички техничар исплаћује стипендију у износу од 150 марака.

Циљ ове мјере је да млади остану на свом огњишту с обзиром на то да се посљедњих година све више дјеце из ове општине одлучује да средњошколско образовање настави у Требињу или у другим локалним заједницама.

Предсједник Скупштине општине Берковићи Стефан Муратовић нада се да ће ова мјера уродити плодом, додајући да је општина уз мјесечне стипендије преузела обавезу плаћања уписнине за сваког ученика у износу од 50 марака.

- Посљедњих година ученици из наше општине након деветог разреда масовно одлазе у Средњошколски центар у Требиње, а неки и у Невесиње. Нисмо могли да оформимо одјељење првог разреда и онда смо прошле године почели са стипендирањем у износу од по 50 марака, а како проблем постаје све израженији, одлучили смо да на мјесечном нивоу издвајамо по 150 марака за стипендије - казао је Муратовић додавши да желе да привуку и ђаке из околних општина плаћањем превоза.

Он каже да су организованим превозом у протеклом периоду привукли доста ђака из сусједне Билеће.

- Наша школа дијели судбину већине школа у Српској. Генерално је све мање ђака у свим локалним заједницама - додао је Муратовић.

Професорица подручне средње школе у Берковићима Наташа Ђурић срећна је што општина даје све од себе, иако спада у ред изразито неразвијених општина Српске, да би задржала ученике да ту наставе школовање.

- Занимање пословно-информатички техничар је веома тражено и актуелно - рекла је Ђурићева.

Они који се одлуче за овај смјер, увјерава она, имаће све потребне услове за квалитетну наставу.

- Предвиђено је једно одјељење до 24 ученика, а ове године има 25 малих матураната. Имамо опремљен кабинет, 20 рачунара и један наставнички. Посједујемо све што је потребно за квалитетну наставу по планираном наставном плану и програму за овај смјер - додала је Ђурићева.

Подручна средња школа у Берковићима од 2007. године је у саставу Средњошколског центра “Светозар Ћоровић” из Љубиња. До тада је током шест година постојања била у склопу Центра средњих школа из Требиња.

Мотивација

Стипендију ће добити сви средњошколци у првом разреду, док ће то право у вишим разредима задржати они који имају просјек 3,50 и више. На тај начин, како кажу у општини, желе да подстакну ученике да боље уче и да се труде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана