Берковићи: Готово 300 захтјева за санацију штете од земљотреса

Срна
Берковићи: Готово 300 захтјева за санацију штете од земљотреса

БЕРКОВИЋИ - На јавни позив за остваривање права на накнаду штете за санацију приватних објеката оштећених у прошлогодишњем земљотресу у Берковићима стигло је 298 захтјева, а крајем мјесеца се може очекивати да ће подносиоци захтјева добити новац, изјавио је Срни замјеник начелника општине Бојан Самарџић.

Самарџић је подсјетио да је јавни позив за остваривање накнаде за санацију објеката оштећених у земљотресу отворен 16. марта и трајао је до сриједе, 19. априла, а право на учешће имали су власници свих стамбених објеката оштећених у земљотресу.

Према његовим ријечима, над 323 приватна објекта је вршена категоризација, а власници објеката који су у тренутку земљотреса били настањени имају право на накнаду од 90 одсто износа утврђене штете, док власници стамбених објеката који нису били настањени имају право на накнаду штете од 45 одсто.

- Комисија коју је именовао начелник, у складу са одлуком о критеријумима и начинима расподјеле утрошка новчаних средстава одобрених од Савјета министара за санирање посљедица земљотреса, почела је са радом, врши обраду сваког захтјева, а послије тога одређује износ штете - рекао је Самарџић.

Он је навео да се очекује да ће до краја мјесеца комисија завршити тај посао, те да ће новац бити на рачунима подносилаца захтјева.

Општина Берковићи добила је од Савјета министара милион КМ за санацију штете од земљотреса који је прошле године погодио ову општину, од чега ће 60 одсто средстава бити утрошено на накнаду штета на објектима у приватном власништву, а 40 одсто за јавне и вјерске објекте.

Земљотрес је нанио велику штету на објектима и инфраструктури, нарочито у општинама Берковиће, Љубиње и Столац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана