Берићетан род обара цијене кромпира

Д. Стоканић, С. Митровић
Берићетан род обара цијене кромпира

Бањалука - Пољопривредници широм Републике Српске, који су још прије петнаестак дана на својим њивама почели да ваде кромпир, кажу да ће род овог поврћа на многим парцелама биће већи и до 50 одсто у односу на прошлу годину.

Због рекордног рода многи произвођачи тврде да

ће тржиште бити пребукирано овим поврћем, што ће утицати на формирање минималних цијена.

Ратари на подручју општине Рогатица, гдје је ово поврће основна повртарска култура и од чије продаје живи већи број породица, засијали су 341 хектар сјеменског и кромпира за јело. Међутим, планове су им помутили влага и киша, због чега су морали направити малу паузу са вађењем кромпира.

Према ријечима ратара Драгомира Џиде из Рогатице, квалитет кромпира је одличан, као и приноси, па ће имати од 350 до 400 килограма по дунуму. Он очекује да ће на неким пољима, у која још нису ушли због блата и влаге, кромпира бити и више од 400 килограма по дунуму.

- С којим год ратаром да сам разговарао, похвалио ми се да род и квалитет кромпира нису могли бити бољи него што јесу. Одавно није била овако добра година - рекао је Џида, додавши да ће са вађењем кромпира наставити кад се земља просуши.

Једини проблем, истакао је, јесте то што је цијена кромпира прениска, а трошкови узгоја огромни, због чега ће мало ко од ратара остати на позитивној нули.

- Цијена кромпира по килограму код мене се креће од 30 до 40 фенинга, а лани је била готово дупло виша - каже Џида.

Његов суграђанин, власник предузећа "Агрос" Озрен Планојевић, који је сјеменски кромпир засијао на 45 хектара, што је за 23 хектара више него лани, такође очекује одличне приносе, и то преко 30 тона по хектару.

За разлику од рогатичких произвођача, ратари у Лакташима истичу да су хладно прољеће, мраз и суша у јуну смањили род кромпира за 20 одсто. 

- Млади кромпир је већ у продаји, како на домаћем тржишту, тако и ван граница. Нешто кромпира сам послао за Албанију, а постоји и интересовање из Црне Горе - рекао је ратар Милош Страживук, додајући да није задовољан откупном цијеном, која је у овом крају Српске 20 фенинга по килограму. И ратари у Градишци ће за кромпир са својих њива добити двоструко мање новца него раније.

- Кромпир је одличног квалитета, биће сигурно 40 тона по хектару, али је рачуница слаба. Све испод 50 фенинга по килограму није довољно да покријемо трошкове сјетве и заштите усјева - кажу тамошњи произвођачи.

Најава пада цијена кромпира обрадовала је многе домаћице које од овог поврћа припремају разноврсна јела.

- Кромпир је неизоставна намирница у већини кухиња, па ће смањење његове цијене добро доћи домаћицама. Трудим се да увијек купујем домаће, а увозно само онда када морам - рекла је пензионер из Бањалуке Јела П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана