Београђанин Мирослав Илић двије деценије трчи у част страдалим Семберцима

Љиљана Алексић
Београђанин Мирослав Илић двије деценије трчи у част страдалим Семберцима

Бијељина - Мирослав Илић из Београда јуче је трком сјећања од бијељинског села Међаши до споменика у Рачи одао почаст жртвама које су страдале од фашистичке руке.

Иако деценијама живи у Београду, Илић није заборавио родни крај Међаше, па се као једини учесник ове необичне трке, придружио обиљежавању Дана бораца, 4. јула, празника устанка народа и Југославије против фашизма у Другом свјетском рату.

- Сваког 4. јула, већ двадесетак година, на симболичан начин обиљежавам овај датум тако што трчим од Међаша до Раче, а то је неких девет километара - рекао је Илић.

Додао је да је од дјетињства научио да његује традицију обиљежавања овог празника, јер су Међаши дали много бораца у НОР-у. Илић се професионално бави фотографијом. У овом послу стекао је бројне пријатеље, а један од њих је био лични фотограф Јосипа Броза Тита.

- Наш чувени фотограф Иво Етеровић, који нажалост више није међу живима, био је мој велики учитељ и пријатељ. Дружећи се са њим много сам сазнао о дешавањима у кући Броза. Иво је такође често долазио код мене у Међаше, заједно смо посећивали гроб друга Тита, тако да ме везује лепо сећање на тај период - рекао је Илић.

Из Куће цвијећа такође носи лијепе успомене.

- Мајица која је на мени такође је купљена у Кући цвећа, тако да волим и радо носим симболе из тог периода - каже Илић.

У породичној кући у Међашима чува и грб бивше државе.

- Имам оригинални грб Социјалистичке републике Србије из времена СФРЈ који љубоморно чувам уз бројне фотографије Тита - каже он.

Према ријечима мјештана Међаша, Илић им много помаже. Прије двије године на 50. годишњицу од подизања споменика у Међашима, покренуо је акцију за његову обнову.

- Чак 69 људи је учествовало у тој акцији, и то не само мештани Међаша него и моји пријатељи из Србије који су чули за ово место. Обновили смо споменик и оставили га будућим генерацијама да се сећају ових бораца - рекао је Илић.

Заједно са Илићем полагањем цвијећа и вијенаца на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора у Другом свјетском рату, делегације СУБНОР-а Градске организације у Бијељини и бројни мјештани Међаша обиљежили су Дан борца.

Предсједник Мјесне организације СУБНОР-а у Међашима Владе Радић каже да је поносан што је у овом селу задржана традиција обиљежавања овог значајног историјског датума.

- Полажемо вијенце од 1965. године од како је споменик подигнут  и у томе сваке године учествује скоро 200 мјештана - рекао је Радић.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а у Бијељини Михајло Видић истакао је да је у Народноослободилачком рату, од 1941. до 1945. године учествовало око 5.000 бораца из Семберије.

- Живот у борби против највећег зла двадесетог вијека, изгубило је 3.500 бораца са овог подручја - рекао је Видић.

Котор Варош и Требиње

Полагањем вијенаца код спомен-обиљежја погинулим борцима НОР-а јуче је у Котор Варошу и Требињу обиљежен 4. јули - Дан борца.

- Побиједили смо фашизам и усташтво, али их нисмо искоријенили, јер у појединим земљама бивше Југославије они и даље постоје - рекао је предсједник которварошког СУБНОР-а Јово Трњак.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да они који су живот дали у борби против фашизма не смију и никада неће бити заборављени. Начелник одјељења за друштвене дјелатности у Градској управи Требиње је рекао да је обавеза овог града и свих грађана да никад не забораве датуме који су донијели слободу.

Р. Ми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана