Базари за Мињу Матић ујединили грађане: Српска доказала да за хуманост не постоје границе

Данијела Бајић
Базари за Мињу Матић ујединили грађане: Српска доказала да за хуманост не постоје границе

БАЊАЛУКА - Упркос пандемији вируса корона и свим недаћама које је са собом донијела, становници Српске су још једном показали да је лавина доброте јача од сваке препреке, а то је потврдило 30 хуманитарних базара на којима је до сада прикупљено више од 220.000 КМ за лијечење једногодишње Миње Матић из Крагујевца.

Миња болује од ријетке и изузетно тешке неуромишићне болести - спиналне мишићне атрофије типа један, за чији су лијек потребна 2,4 милиона долара. Први хуманитарни базар у Српској за Мињу одржан је крајем октобра у Бањалуци, а сви који желе да помогну да ова дјевојчица дође до свог циља имаће за то прилику у суботу у бањалучком парку “Петар Кочић”, када ће са почетком у десет часова бити организован велики новогодишњи базар.

Према ријечима организатора, сва прикупљена средства биће уплаћена за лијечење дјевојчице Миње и Бањалучанке Драгане Маричић.

- Миња је ујединила многе грађане широм Српске. С обзиром на то да ће се овај базар одржати по други пут у Бањалуци организациони тим је одлучио да се у овој акцији прикупљају и средстава за нашу суграђанку Драгану која болује од церебралне парализе те јој је за операцију која ће јој омогућити нормалан живот без болова потребно 10.500 евра - казала је Николина Грбић-Павловић, један од организатора хуманитарног базара

Додала је да ће на базару, између осталог, бити организована томбола са 700 вриједних ваучера и поклона, као што су путовања, прегледи, козметичке услуге и многи други.

- С обзиром на то да због тренутне епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона у многим фирмама неће бити организована додјела пакетића за дјецу уз представе и Дједа Мраза, обезбиједили смо тај дан и Дједа Мраза и пакетиће који ће се моћи купити по симболичним цијенама. Осим томболе на базару ће се моћи купити колачи, пецива, играчке, књиге, накит, различите рукотворине и много других ствари - нагласила је Грбић-Павловић.

И овај пут неће бити формиране цијене те ће грађани, нагласила је, моћи за сваку ствар донирати колико желе.

Она је подсјетила да је први базар одржан 31. октобра ове године у Бањалуци на платоу испред Основне школе “Свети Сава” на Лаушу.

- Тада смо имали само једну жељу и један циљ, а то је да се многи други грађани угледају на нас и учине исто. Након тога почели су нам се јављати хуманитарци широм Српске. Направљена је “Фејсбук” страница “Хуманитарни базар РС” која је почела са својим активним радом. За мало више од мјесец дана у Српској је одржано 30 базара на којима је прикупљено више од 222.000 КМ - казала је Грбић-Павловић.

Са базарима, каже, нема стајања те ће, након што буду прикупљена потребна средства за Мињу, наставити са прикупљањем средстава за друге којима је помоћ потребна.

Број

Од 1. децембра отворен је хуманитарни број 1432 путем којег грађани Српске могу донирати једну марку за лијечење Миње Матић. Такође донација се може уплатити и на динарски рачун 160-6000000732401-90 те уплатом на девизни рачун 160600000073283743, ИБАН: РС35160600000073283743, SWIFT/BIC: ДБДБРСБГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана