Бардача пред губитком међународне заштите

Дејан Јовичић
Бардача пред губитком међународне заштите

Србац - Еколошки комплекс Бардача ризикује да изгуби рамсарски статус мочваре од међународног значаја јер је тај простор девастиран, у осам језера нема воде, а деградирано је и станиште птица.

Начелник Српца Драго Ћирић истакао је да је кључни проблем Бардаче недостатак воде која након изградње аутопута Бањалука - Градишка више не долази каналом Љевчаница. Он сматра да је једино рјешење да вода до рибњака Бардача буде доведена из Врбаса посебним каналом кроз лакташко село Косјерово.

- Недостатак воде је једини разлог што је фирма "Агроимпекс" из Бањалуке од 11 језера у осам засијала кукуруз, јер је без воде угрожена флора и фауна тог комплекса - рекао је Ћирић.

Бардача је прије 42 године била станиште чак 178 врста птица, а прошле године је регистровано само 36 врста.

- Осим тога, промијењена је и намјена једног дијела простора, а нису ријешени ни имовинско-правни односи. Када се све то има у виду, постаје споран статус рамсарског мјеста којим је проглашена 2007. године – истакао је представник Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Дејан Радошевић.

У Српцу је недавно одржан састанак који је иницирала организација Иницијатива за пољопривреду, рурални развој и животну средину - АРЕА из Бањалуке с циљем доношења плана управљања барским комплексом Бардаче. У те активности укључило се и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Пољопривредни факултет Бањалука, Институт за агроекологију и земљиште, општина Србац, Агенција за развој малих и средњих предузећа "Апис" из Српца и предузеће "Агроимпекс" из Бањалуке које тренутно газдује тим подручјем.

- Неопходно је донијети план управљања комплексом на којем се налази рибњак, спортски центар, научни центар Природно-математичког факултета из Бањалуке и мотел. Треба да створимо основ за дугорочну заштиту еко-система у мочвари и обезбиједимо да сви имају корист од овог природног ресурса, почевши од правних лица, преко локалног становништва и општине до РС - рекла је извршни директор АРЕА Миланка Мишић.

План ревитализације

Професор Пољопривредног факултета Бањалука Михајло Марковић рекао је да би била непроцјењива штета да Бардача изгуби статус заштићеног подручја јер је оно једино те врсте у РС, док ФБиХ има Хутово блато код Мостара и Ливањско поље. Хрватска има пет рамсарских подручја, Чешка и Словачка по 14, а Аустрија чак 23.

- До јуна бисмо требали извршити још нека истраживања, нацртати мапе заштићеног простора и израдити план ревитализације Бардаче за чију је девастацију искључиви кривац људски фактор - сматра Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана