Бањско-рекреативни центар “Слатина Љешљани”: Лијек у срцу борове шуме FOTO/VIDEO

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

НОВИ ГРАД - Недалеко од магистралног пута Нови Град - Костајница под обронцима Козаре, у срцу борове шуме смјештен је Бањско-рекреативни центар “Слатина Љешљани” чија љековита вода лијечи и душу и тијело и у чијим благодетима уживају посјетиоци свих узраста.

За бању скривену у њедрима јуначке Козаре надалеко се чуло због јединствене воде којом обилује, а која има високу ПХ вриједност, чак 11,85, а вода из ове бање анализирана је чак у Америци и далеком Јапану. Ријеч је о натријумхлоридној хидрокарбонатној, хипотермалној високо алкалној води.

О благодетима овог краја с поносом прича шеф Бањско-рекреативног центра “Слатина Љешљани” Радомир Адамовић који воду с овог извора пије превентивно и са осмијехом додаје да љекару није ишао годинама.

- Ова бања позната је по својој љековитој води којом се успјешно лијечи псоријаза, неке врсте екцема, затим регулише ниво шећера у крви, гастритис. Долазили су нам људи који тврде да су захваљујући овој води избацили муљ из бубрега. Лани је једна госпођа долазила из Марибора. Након што је мјесец дана пила ову воду тврди да је регулисала хормоне штитне жлијезде и да су јој нестали чворићи - прича Адамовић.

Поносно каже да зна да вода никоме није одмогла.

Они који пожеле да побјегну од свакодневних обавеза и градске вреве и бар на тренутак се саживе са природом, боље мјесто од оазе мира недалеко од Новог Града неће наћи. У бањи су им на располагању базен са љековитом водом, тушеви, затим базен са љековитим блатом, уређен шумски гај за шетње или одмор уз домаће гурманске специјалитете на дрвеним клупама и столовима. За најмлађе, домаћини су обезбиједили клацкалице, а најчешћи гости су, казује Адамовић, породице с дјецом чија граја читавог љета одзвања овим крајем.

У ресторану “Извор” вриједни домаћини припремају традиционалне делиције овог краја, а посјетиоцима су на располагању и четири собе. Захваљујући пројекту којим Српска уз помоћ туристичких ваучера вриједности 100 марака подстиче опстанак и опоравак домаћег туризма у вријеме пандемије, овај скривени бисер домаћег туризма лани је посјетило више од 200 гостију.

- Имали смо 209 гостију од када је почела та прича с ваучерима. Уз ту субвенцију гости су доплаћивали свега пет марака. Нудили смо им смјештај и два оброка и вјерујте многи су се враћали поново. Задовољан гост је најбоља реклама - казао је Адамовић. Осим њега, у Бањи су запослена још три радника који ових дана предано раде на уређењу локалитета како би гостима који ће овдје потражити мир и лијек пружили што боље услове за боравак.

- Ово нема на свијету, да у шуми, слободно могу рећи, у дивљини, извире љековита вода. Температура воде у базену је око 29 степени, а на самом извору 32 степена - рекао је Адамовић који својим вриједним рукама прави дрвене столове и клупе у башти испред ресторана како би посјетиоци имали гдје да одморе и ручају.

Новински чланак

Домаћин Радомир Адамовић који нам је показао сваки педаљ комплекса поносно показује улаз у ресторан “Извор”. На зиду поред врата урамљен чланак из “Гласа Српске” који свједочи о љепотама овог туристичког комплекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана