Бањалучка села Крмине, Јагаре и Рекавице данима опсједа дивљач

Јасмина Перишић
Бањалучка села Крмине, Јагаре и Рекавице данима опсједа дивљач

Бањалука - Мјештанима бањалучких села Крмине, Јагаре и Рекавице медвједи не дају мира, а само у посљедњих десетак дана похарали су пет имања, гдје су се "гостили" овцама и медом, поломили ограду и причинили штету у неколико житница и воћњака.

Посљедњи напад у којем су заклали двије овце и уништили пчелињак забиљежен је у петак у насељу Рекавице. Према ријечима Дејана Ћикића, три медвједа су око поноћи похарала имање његовог ујака.

- Иако је имање било ограђено такозваном електричном оградом, а струја развучена око кошница и ливада, то дивљач није спријечило у њиховом крвавом пиру. У ловачком удружењу су нам рекли да су два медвједа највјероватније удавила овце, а једном су на мети биле пчеле. Кошнице сада изгледају као да их је разнијела бомба, а медвјед је похарао легло и саће, те појео сав мед - пожалио се Ћикић.

Додао је да ово није прва посјета дивљачи те да је и прије три године медвјед на овом имању уништио кошницу.

- Очекивао сам их, јер су се ових дана већ појављивали у комшилуку. Медвједи су у посљедњих седам дана упадали у четири рекавачка засеока и сваки пут су им на мети биле овце и пчеле. Иза њихових похода остају стравичне слике. Када удаве овцу, поједу јој органе и меко ткиво, а оставе труп. Страхујем да се не врате, јер су се навикли на месо, што је чудно ако се узме у обзир да су углавном биљоједи - рекао је Ћикић.

У Ловачком удружењу "Змијање" потврдили су повећан број напада и додали да се због суше ове звијери спуштају у села.

- У овом периоду је то њихова уобичајена активност. Бројност медвједа у свим ловиштима је на максималном нивоу. У Рекавицама је њихово станиште, јер они тим правцем пролазе када са Мањаче у потрази за водом и храном иду ка кањону Врбаса. У том дијелу града је тешко направити хранилиште за медвједе, јер је насељено подручје па би сметали становништву - објаснили су у "Змијању".

У Градској управи Бањалука кажу да су надокнаду штете од напада медвједа ове године затражила четири домаћинства.

- Дио штете надокнађује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, дио град, а дио ловачко удружење задужено за област у којој је медвјед причинио штету - рекли су у Градској управи.

Надокнада штете

У Ловачком удружењу "Змијање" кажу да ће оштећеним домаћинствима бити надокнађена сва штета уколико су предузели прописане мјере заштите своје имовине.

- Градска комисија и ловочуварске службе евидентирају штету и праве записник. Штета ће бити надокнађена сваком ко је у складу са законом обезбиједио своју имовину - казали су у "Змијању".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана