Бањалучанин прави најбољи еспресо на свијету!

mondo.rs
Бањалучанин прави најбољи еспресо на свијету!

Саша Шестић, Бањалучанин који живи и ради у Канбери, свјетски је првак у спремању еспреса и капућина!

Шта је потребно да се направи најбоља шољица кафе на свијету? Дорбо зрно, машта, иновација и Бањалучанин Саша Шестић. Тако је одлучио жири на недавно одржаном свјетском такмичењу у прављењу еспреса “World Barista Chanpionship 2015” у Сијетлу, пише “Еуро Блиц”.

Необична путања живота одвела је Сашу Шестића од Бањалуке, преко Панчева, до Аустралије, гдје је саградио своје царство најбоље кафе у ком ужива цијели свијет. Од 15. априла и званично, када је Шестић проглашен најбољим баристом. Више од 50 земаља учествовало је у такмичењу, а за само 15 минута непца судија освојио је Шестић,

Жеља за доказивањем не чуди кад знате да је такмичарски дух Шестић калио на Олимпијади и свјетским првенствима играјући - рукомет. Бивши рукометаш, Шестић је почео у бањалучком Борцу, наставио до професионалног уговора са панчевачким Динамом и финале доживио на Олимпијским играма играјући за - репрезентацију Аустралије!

Како каже, да дођу и живе у Аустралији била је идеја родитеља Милета и Сенке.

“Чим сам се преселио, прикључио сам се аустралијској репрезентацији и заиграо на СП у Египту 1999, гдје сам чак играо против Југославије! Сљедећу годину брат Драган и ја играли смо на Олимпијади у Сиднеју и наставио сам да играм до 2003. и СП у Португалији, док нисмо завршили посљедњи. Тад сам одлучио да престанем да се залуђујем да сам професионални рукометаш.

Одлучио сам да пронађем прави посао и завршим 'адванце' диплому у угоститељству у Канбери”, додаје бивши рукометаш и данас успјешни угоститељ. Чудесни путеви кафе одвели су га до краја свијета у потрази за идеалним зрном.

“У кафи сам већ 10 година. Почео сам са братом Драганом и два радника. Данас у 'Она цоффе' ради преко 100 људи. Неки кажу да сам промијенио начин на који се ужива у кафи у Канбери. У компанији смо сви као велика фамилија”, каже Шестић.

Са три разрађена кафића и једним независним пројектом, Саши се чини далеко почетак када је кафу пржио у гаражи, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана