Бањалучани освајају Аљаску

А. Ј. - Д. С.
Бањалучани освајају Аљаску

Бањалука - Чланови Планинарско-алпинистичког клуба “Самит” из Бањалуке Мирослав Тривић и Мирослав Бундало приводе крају припреме за експедицију на највиши врх Сјеверне Америке Мекинли на Аљасци.

Експедиција у оквиру пројекта “7 Самит” обухвата пењање на седам највиших врхова на седам континената.

- Мисија која нас чека представља један од изванредних алпинистичких и спортских изазова и својеврсну авантуру у коју се упуштају и циљ који остварују само најбољи свјетски алпинисти - рекао је Тривић и додао да су у току завршне припреме за поход на најхладнију планину на свијету, који ће трајати од 27. маја до 30. јуна ове године.

За мисију им је потребно 30.000 марака, па су се дали у потрагу за спонзорима и донаторима. Бундало каже да је планирано да експедиција буде окончана за 20 дана, али се надају да ће врх освојити и раније.

- С обзиром на то да немамо новца за водиче, приморани смо да све радимо сами. Друге планинаре, који имају више новца, све чека спремно, подигнути шатори и храна, али упркос недостацима, на крају увијек направимо сјајне резултате - рекао је Бундало.

Планинари кроз шалу кажу да су пустили браду и косу како би се додатно заштитили од хладноће на Аљасци, гдје температура пада и до 70 степени испод нуле.

Тривић и Бундало су се у оквиру пројекта “7 Самит” до сада попели на три свјетска врха.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана