Бањац: Опозиција не жели да изрази став против високог представника у БиХ

Срна
Бањац: Опозиција не жели да изрази став против високог представника у БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац рекао је да је очигледно да опозиција не жели да изрази став против високог представника у БиХ, па је нашла "небулозне политичке разлоге" и напустила сједницу парламента Српске да не би показала у суштини каква је њихова политика.

Бањац је истакао да опозиција није имала ниједан разлог да напусти посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске и оцијенио да је то "најгори могући вид политичког дјеловања.

"Уколико хоћете да изразите свој став, онда га изразите кроз гласање у Народној скупштини Републике Српске", рекао је Бањац Срни.

Уколико је опозиција оно што су говорили за говорницом против високог представника, Бањац је рекао да су онда требали да то и изгласају.

"Опозиција оно што је рекла, а није показала, не значи ништа. Једно је причати, а друго је урадити. Оно што су они причали, нису урадили у Народној скупштини, већ су урадили само они народни посланици који су остали, а њих је 50", појаснио је Бањац.

Он је рекао да је јуче била прилика да се оствари апсолутно јединство у парламенту Републике Српске, да власт и опозиција покажу да су јединствени у једном ставу, а то је да високи представник и ОХР треба да оду.

"Не постоје бонска овлаштења високог представника ни по једном споразуму. Високи представник не може никога постављати ни смјењивати, а камоли наметати законе", истакао је Бањац.

Он је рекао да су високи представници и дио међународне заједнице до сада радили зато што је ћутано у Републици Српској.

"Вријеме је да не ћутимо, вријеме је да имамо могућност и обавезу да кроз своју одлучност, јединство и храброст покажемо дијелу међународне заједнице и њиховом помагачу – високом представнику за БиХ", закључио је Бањац.

Народна скупштина сматра да је вријеме да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије вријеме, треба покренути разговоре о мирном разлазу, наводи се у закључцима скупштинске већине.

Клубови посланика СНСД-а, Демоса, СП, НДП-НПС и УС утврдили су закључке, према којима Република Српска не може прихватити наметање било које личности за високог представника и "обавијестиће стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума... посебно с приједлогом да се укине високи представник и преиспитају одлуке високих представника донесене изван мандата утврђеног Анексом 10".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана