„Балканска елита“ у арени: Прва међународна корида у Бронзаном Мајдану привукла хиљаде посјетилаца ФОТО VIDEO

Милош Васиљевић
Прва међународна корида у Бронзаном Мајдану
Foto: В. Трипић | Прва међународна корида у Бронзаном Мајдану

БАЊАЛУКА - Бронзани Мајдан данас се нашао у епицентру Балкана, бар када су кориде у питању, захваљујући првом међународном такмичењу оваквог типа, а током два дана у арени рогове је укрстило чак 46 бикова.

Ни киша, која је непрестано падала није омела организаторе, али ни бројне посјетиоце који су јуче и данас уживали у овом селу код Бањалуке, с обзиром на то да су борбе бикова нераскидив дио традиције људи овог краја. 

Један од организатора кориде, Александар Батар,који је уз Далибора Вишића био и иницијатор овог догађаја наглашава за „Глас Српске“ да му је велико задовољство што је данас у његовом селу, иако тренутно не живи ту већ у Словенији, организована корида која је окупила најбоље бикове из БиХ и Хрватске. Према његовим ријечима, публика је могла да ужива, између осталих и у борби шампиона Балкана те БиХ и Републике Српске. Сви очекују да ће ова манифестација постато традиционална.

- Прати нас невријеме, али и  поред тога организација је одлична. Киша никако не престаје, али ту је више од 3.000 људи. Сви уживају, добре су борбе. Много је пара уложено, а пријатељима и спонзорима, којих је најмање 30-40 се још једном захваљујем и већ сада могу рећи да ће идућа корида на истом мјесту бити на љето 2023. – рекао је Александар Батар.

Додаје да су он и Далибор Вишић хтјели да њихов крај живи и да буду препознатљиви и по кориди.

- Народ без обзира и на пролом облака није одустајао, сви су ту. Уживају и млади и стари. Ово је дио наше традиције и нашег идентитета. Амбијент је феноменалан. Све ово је захваљујући  добром тиму, а могу само рећи да ће свака  идућа корида  бити још боља. Увијек се враћамо радо овдjе, ако нема села нема ни нас, а управо је то и један од разлога зашто све ово организујемо -  казао је Батар те додао да је само у борбе уложено око 120.00 марака, те да је ово  сигурно најјача кориди у БиХ тренутно, са најјачим наградама и биковима.

Многи људи који вуку коријене из овог краја нису се двоумили да пређу хиљаде километара и присуствују кориди, односно гледају борбе и друже се уз пиће и мизику . Швајцарска, Њемачка, Аустрија и Словенија само су неке од земаља из којих су дошли. Један од њих је и Ранко Батар који тренутно живи у Љубљани, а у главном граду Словеније је већ осам година. Истиче за „Глас“ да је без размишљања дошао, јер су ово догађаји који се не пропуштају.

-Вуче ме сваки догађај који се дешава у нашем мјесту. Ту сам рођен и без обзира на све, нигдjе се не осјећам тако пријатно. Волио бих да и моја дjеца долазе у Бронзани Мајдан у будућности. Данас ми је пуно срце и хвала велико нашем Аци Батару који је ово организовао на једном врхунском нивоу – додао је Ранко Батар.

Борбе ће трајати до вечерас када ће бити проглашени и побједници.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана