Бака Мара Крагуљ из Ракелића код Приједора прославља 100. рођендан: Ђоковићеве мечеве не пропуштам

Анита Јанковић Речевић
Бака Мара Крагуљ из Ракелића код Приједора прославља 100. рођендан: Ђоковићеве мечеве не пропуштам

ПРИЈЕДОР - Ведар дух и виталан изглед баке Маре Крагуљ из села Ракелићи код Приједора успјешно скривају животно бреме које ова времешна старица, иако избораног лица, са осмијехом носи већ читав вијек.

На листу малобројних стогодишњака у Српској Мара се уписала 10. јуна, а 100. рођендан прославиће данас (субота) уз пјесму, неизоставну торту и свјећице.  

Иако је без супруга и дјеце, њена многобројна породица потрудила се да организује прославу за памћење, јер је Мара, како кажу, цијели свој живот подредила њима, помажући им кад год је требало.

- Увијек се свима нашла при руци. У знак захвалности због свега што је чинила за нас приредили смо јој прославу 100. рођендана у једном ресторану. Због ограничења од 50 особа окупиће се само најближа породица, а комшије и пријатеље угостићемо у недјељу у Мариној кући - истиче Милан Роквић, Марин братић, који се већ неколико година стара о њој.

Додаје да је Мара прворођено женско дијете у браку Млађена и Крстине Роквић и да је једина жива од њихове осморо дјеце. Иза себе има два брака, а пола свог живота провела је у Аустрији, гдје је зарадила пензију.

- Први пут се удала са 20 година и у том браку је родила сина који је умро током Другог свјетског рата. Са другим супругом, који је давно преминуо, није имала дјеце. Радила је као собарица у Бечу, гдје је живјела до дубоко у старост. У родне Ракелиће вратила се прије неколико година и све доскора је живјела сама у свој кући, а моја породица ју је свакодневно обилазила - наводи Роквић и додаје да бака Мара сада живи с његовом породицом. 

Роквић прича да је његова тетка, упркос нанизаним годинама, релативно доброг здравља, памћење је одлично служи, а нема проблема ни са видом.  

- Мало је мучи висок притисак, али за њене године то је ништа. И даље хода без потешкоћа, сама одржава хигијену и помоћ јој је неопходна само кад је у питању припремање хране. Догађаје који су се дешавали за вријеме Другог свјетског рата препричава од ријечи до ријечи, баш онако како су се збили. Ништа не заборавља. Инсистира да сама узима прописане лијекове, а када ускочим да јој помогнем, увијек ми каже: “Дијете, да ја нисам знала шта радим, не бих оволико година доживјела” - са осмијехом приповиједа Милан.

Најстарија Приједорчанка, прича Роквић, веома је активна. У стању је да по пола дана плијеви башту, а страствени је обожавалац Новака Ђоковића, чије тениске мечеве не пропушта. Бака Мара много воли и предсједника Милорада Додика, којег неријетко поистовјећује са Титом.

- Једва чека прославу рођендана, толико да је договорила и термин код фризера како би имала сређену фризуру на тај дан - каже Роквић.

Титула

На петом, традиционалном избору за “Мис бака” који је одржан 2003. године у Приједору бака Мара Крагуљ са својих 83 године понијела је титулу мис виталности, иако су броје кандидаткиње биле и по 20 година млађе. Плакету коју је добила те вечери брижљиво чува, као и стари албум са фотографијама у којем су забиљежени моменти значајних животних догађаја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана