Азбестне плоче на крову школе брину мјештане у Кукуљама код Српца

ATV
Азбестне плоче на крову школе брину мјештане у Кукуљама код Српца

Србац - Кроз шупљине око прозора фијуче вјетар, комплет столарија је у лошем стању, кров прокишњава. У таквом је стању основна школа у Кукуљама код Српца.

Али то родитељима и ђацима није највећа брига. Зато јесу азбестне плоче којима је покривен кров. То је материјал који се у градњи одавно не користи због његове доказане токсичности. 

“Ове плоче с чим је покривена школа, да су јако штетне по здравље дјеце, значи, које су канцерогене и ми смо онда покренули молбу, иницијативу, према ресорном министарству, Министарству екологије, да помогну, нашој школи и нашој дјеци да санирамо тај кров”, истакао је Радојица Видовић, предсједник Савјета мјесне заједнице Кукуље.

Морамо да заштитимо здравље дјеце, поручују из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију. Министарка Сребренка Голић каже - наћи ћемо начин да ријешимо проблем. 

“Видјећемо како ћемо интервентно дјеловати, како би у оквиру тог пројекта покушали као прву фазу санирати и тај проблем, јер то је проблем који се тиче свих нас и у Влади и у локалној заједници, јер су ту наша дјеца која похађају наставу, образују се и сматрам да такви објекти требају имати приоритет”, рекла је Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Ваљало би што прије, сматрају општинске власти. Школа је, генерално, у лошем стању јер се деценијама није улагало у реконструкцију. Ситних радова је било, али су се свели на козметичке промјене. Сада имају проблем са којим не могу сами да се носе па траже помоћ са републичког нивоа. 

“У приоритету је свакако санација кровне конструкције која је у јако лошем стању и поготово што је кров покривен азбестним плочама. Тако да се надамо да ће доћи до реализације. Кажем, у приоритету је санација крова, а наравно да ћемо замијенити столарију у тој школи која је исто у лошем стању”, нагласио је Млађан Драгосављевић, начелник општине Србац.

На бројним објектима и данас имамо азбестне плоче које се масовно уклањају. Влакна тог материјала, кога зову и тихи убица, су канцерогена, показала су истраживања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана